Oroszország a demokratákkal és a republikánusokkal is kapcsolatban állt a kampány alatt - jelentették amerikai televíziók Moszkvára hivatkozva.
A CNN és a CBS televízió a moszkvai külügyi szóvivőre, Marija Zaharovára hivatkozva arról adott hírt, hogy az orosz kormány mind Hillary Clinton, mind Donald Trump képviselőivel folyamatosan kapcsolatban állt az elnökválasztási kampány alatt.

A televíziók idézik Zaharovát, aki azt mondta: "a kampány idején nemcsak jelzéseket küldtünk néhány közvetítőn keresztül, vagy magán e-mailekben..., világos volt az álláspontunk, készen állunk az együttműködésre és a közös munkára, és arra is, hogy normalizáljuk a kapcsolatainkat".

A televíziók idézték az orosz külügyminiszter-helyettesnek, Szergej Rjabkovnak az orosz állami hírügynökségnek, az Interfaxnak adott nyilatkozatát is, amelyben a politikus azt állította, hogy az orosz külügyi tisztségviselők kapcsolatban álltak Donald Trump környezetének néhány tagjával.

Hope Hicks, Donald Trump kampányának szóvivője határozottan tagadta az orosz állításokat. "Ez nem pontos" - fogalmazott Hicks a CNN televízióban.

A CBS televízióban szintén tagadta: "ez soha nem történt meg, a kampány idején soha nem volt kommunikáció a kampánycsapat és bármely külföldi képviselő között".

Hillary Clinton kampánystábjából senki nem kívánta kommentálni az orosz állításokat.

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője közölte: nem ritkaság, hogy külföldi tisztségviselők kapcsolatban állnak amerikai kampánycsapatokkal. "A külföldi kormányoknak vannak kapcsolataik kampány idején a különböző pártokkal" - szögezte le Mark Toner, helyettes külügyi szóvivő.

Ugyanakkor csütörtökön New Yorkban az AP hírügynökségnek Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov adott interjút, s ő azt állította, hogy orosz szakértők álltak kapcsolatban mind Trump, mind Clinton kampánycsapatával. "Teljesen természetes, hogy orosz szakértők megpróbálják fenntartani a párbeszédet a különböző táborok képviselőivel. Nagyon fontos, hogy megértsük a fő áramlatokat, a fő tendenciákat, az árnyalatokat a különböző pártok és táborok álláspontjaiban" - hangsúlyozta Peszkov.

MTI