Feketék jogait védő aktivisták balhéztak a feketére festett krampuszok miatt.
Így még nem szabadultak el az indulatok a krampuszok miatt.

A holland hagyományok alapján idén is megtartották a Fekete Péter névre keresztelt karácsonyi felvonulást Hollandiában. A megszokottól eltérően azonban idén nem ment minden zökkenőmentesen az ünnepségen, mert a rendőröknek kellett közbeavatkoznia, amikor kitört egy tömegverekedés.

A vonulók az ünnepség során feketére festik az arcukat, kifestik vörösre a szájukat, valamint göndör parókát húznak fel – írja az Express.

Az elmúlt években egyre nagyobb tömegek kezdtek vonulni a városokban, akik mind Szent Miklós segítőjének voltak öltözve.

A feketék jogaiért küzdő aktivisták heves tiltakozásba kezdtek, mivel szerintük a hagyományőrző ünnepség rasszista és egyenesen sértő a nem fehér lakosságra.

A tradíció őrzői azzal védekeztek, hogy a feketére festett arc azt szimbolizálja, hogy a krampuszok a kormos kéményeken keresztül másznak be a házakba, tehát annak semmi köze a bőrszínhez.

A Fekete Péter ellen tüntetők a hétvégén összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők a felvonulást akarták megzavarni és megállítani, azonban a hatóság emberei az útjukat állták. Többen megsérültek a verekedés során, sokan a padkán ültek vérző fejjel.

Maasluis városában több száz rendőrt vezényeltek ki az ünnepségre, akik alaposan átkutatták az ünneplőket.

Mindeközben a jobboldaliak elítélték az összecsapásokat, szerintük igenis fontos a hagyományokat őrizni, a rendőrök elleni támadást pedig a kultúra elleni támadásnak minősítették.