A török elnök azzal fenyegetőzik, hogy felrúg minden eddigi megállapodást az EUval, és több millió migránst zúdít Európára.
Az Európai Unió és Törökország márciusban megállapodott, hogy a Törökország feltartóztatja a Közel-Keletről érkező migránshullámot, cserébe megkezdődnek az EU-török csatlakozási tárgyalások, és vízummentességet kapnak a török állampolgárok.

A megállapodás óta egy év sem telt el, de az egyezség máris felborulni látszik. Az Európai Parlament felfüggesztetné a csatlakozási tárgyalásokat a törökökkel az ottani letartóztatási hullám miatt, válaszul az Ankara bejelentette, hogy ha továbbra is támadják őket, szélnek ereszti azt a közel 3 millió migránst, akik az országukban várakoznak.

Az osztrák honvédelmi miniszter erre reagálva egy interjúban elmondta, nem engedhetnek az állandó fenyegetőzéseknek. A politikus szerint a Törökországgal kötött alku csupán elodázza a probléma megoldását. Csak reménykedni lehet, hogy az egyezség a lehető legtovább működni fog, de, mint Hans Peter Doskozil mondta: Törökország nem megbízható partner.

Az osztrák miniszter úgy véli, fel kell készülni egy újabb migránshullámra. Ehhez pedig elengedhetetlen egy erős szövetség a többi közép-kelet-európai országgal, így Magyarországgal is.

„Közös határőrizetet szeretnénk Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Bulgária részvételével. Meg kell erősíteni az Unió külső határait – mondta a miniszter –, és Ausztria az elsők között fog katonákat küldeni a határokhoz.”