Rohamrendőrök csaptak össze a Brüsszelben tüntető hadsereg nyolcezres tömegével, akik a megszorító állami intézkedések eltörlését követelték. A keddi összetűzés citromdobálással kezdődött, de végül előkerültek a könnygázgránátok is.
Erőszakba torkollott a belga hadsereg brüsszeli tüntetése, mikor nyolcezres tömeg vonult az utcára a nyugdíjkorhatár megemelése ellen demonstrálva – írja az MTI.

A hadsereg szolgálatában álló nők és férfiak november 15-én, a belga királyi család nemzeti ünnepnapján fejezték ki tiltakozásukat a nyugdíjkorhatár 56-ról 63 életévre emelése ellen.

Az erőszak akkor hágott a tetőfokára, mikor a belga szakszervezetek Steven Vandeput belga hadügyminiszterrel találkoztak, és a megbeszélés biztonsága érdekében lezárták a helyi utakat és alagutakat.

A lezárt területeket rendőrök védték, akiket a hadsereg demonstrálói először citromokkal kezdtek dobálni, majd mindent hozzájuk hajigáltak, ami a kezükbe akadt. A rendőrök ezután döntöttek úgy, hogy könnygázzal válaszolnak.

A belga jogszabályok tiltják a sztrájkot a hadseregben, viszont a tüntetésre semmilyen korlátozó jogszabály nem vonatkozik. Bár a nyugdíjkorhatár emelkedése csak 2030-ban lép érvénybe, de az állam tovább szigorítaná a nyugdíjak kifizetésének feltételeit is.