Vlagyimir Putyin kedden, az Összoroszországi Népfront fórumán elmondta, továbbra is szükségesnek tartja a nyugati élelmiszeripari termékek behozatalának tilalmát.
Az orosz elnök kifejtette, hogy az embargó jó hatással van az orosz gazdaságra, ezért azt fenn kell tartani addig, “ameddig csak lehetséges.” Putyin hozzátette azt is, hogy a tilalom a fogyasztók számára is kedvező, hiszen a drágább nyugati élelmiszerek helyett jó minőségű, kedvezőbb árú orosz árukat vásárolhatnak.

Az orosz mezőgazdasági termelés az elmúlt évben fellendült – köszönhetően az orosz embargónak, és úgy tűnik, Moszkvát egyre kevésbé gyengítik a nyugati gazdasági szankciók, melyet még 2014-ben vezettek be Oroszország ellen.

Hogy Moszkva továbbra is fenntartja a nyugati élelmiszeripari termékek behozatalának tilalmát, az az unió országai számára igencsak kedvezőtlen állapot. Múlt héten például olasz kormányzati körök arról számoltak be, hogy 2014 óta csak Olaszország 7 milliárd eurót veszteséget könyvelt, és több ezren vesztették el a munkájukat a szankciók miatt.