A polgári intézmények gyengítéseként értékelik orosz lapoknak nyilatkozó politológusok a rendkívül nagy összegű kenőpénz követelésével vádolt Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter őrizetbe vételét, akit ellenzéki lapértesülések szerint már tavaly óta megfigyeltek a titkosszolgálatok.
“A rendvédelmiseknek nő az étvágyuk, az elit csoportok igyekeznek bebizonyítani, hogy 2018 után is jók a kilátásaik, jóllehet Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdte csapata lecserélését” – mondta a Vedomosztyi című, függetlennek számító lapnak Mihail Vinogradov politológus, aki szerint “a polgári intézmények gyengítése” zajlik.

A gazdaságfejlesztési minisztert keddre virradóra vették őrizetbe annak gyanújával, hogy kétmillió dollár (csaknem 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el annak fejében, hogy engedélyezi az orosz államnak a Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrésze eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak.

A 330 milliárd rubeles (csaknem 1500 milliárd forint) ügyletet októberben bonyolították le. Az állítólagos korrupció nem kérdőjelezi meg a tranzakciót. Ha a bíróság bűnösnek találja a minisztert, akit bizalomvesztés miatt az államfő kedden este felmentett tisztségéből, 8-tól 15-évig terjedő szabadságvesztésre és jelentős pénzbüntetésre is ítélhetik.

A Novaja Gazeta című ellenzéki lap értesülései szerint Uljukajevet megfigyelte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a megfigyelés kezdeményezője és aktív résztvevője Oleg Feoktyisztov, a Rosznyefty biztonsági szolgálatának vezetője volt, aki idén augusztusig az FSZB különleges biztonsági főosztályának helyettes vezetőjeként szolgált. Az operatív megfigyelés tavaly óta folyt – mondta a lapnak egy szövetségi hivatalnok.

A lap szerint az FSZB K főosztályának munkatársa beépült a minisztériumba, s ennek a főosztálynak az egysége volt jelen Uljukajev letartóztatásánál.

A rendvédelmi szervek egyik, nevének elhallgatását kérő magas rangú vezetője azt mondta a Vedomosztyi című lapnak, hogy Uljukajeven kívül Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, Andrej Belouszov elnöki tanácsadó (mindketten ellenezték a Basnyefty privatizálását), Okszana Taraszenko, a gazdaságfejlesztési minisztérium főosztályvezetője, valamint Marina Romanova, Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes tanácsadója is a megfigyelés célpontja volt.

A legsérülékenyebb közöttük Uljukajev volt, akinek a munkatársai körében a rendvédelmi szervek régóta vizsgálódnak a cégjegyzékbe való felvétel körüli számos panasz miatt – mondta három tisztviselő a Vedomosztyinak. Erről magának az elnöknek is jelentettek, de a miniszternek erős védelmezője volt Dmitrij Medvegyev kormányfő személyében, aki őt javasolta erre a tisztségre, bár az elnöknek más jelöltet ajánlottak.

Egy FSZB-beli informátor a Novaja Gazetának azt mondta, hogy Uljukajev személyesen nem vette kézbe a szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) által kenőpénznek nevezett 2 millió dollárt. Ezt állította kedden a bíróságon Tyimofej Gridnyev, a miniszter ügyvédje is, aki szerint Uljukajev provokáció áldozata lett.

A SZK viszont azt közölte, hogy Uljukajev bűnösségét bizonyító hang- és videofelvételek, tanúvallomások vannak a birtokában, amelyeket a bíróságra is eljuttatott.

Az Izvesztyija által megkérdezett szakértők szerint Uljukajev feltehetően csak egyik láncszeme a korrupcióellenes harcnak, további hivatalnokok őrizetbe vétele várható. Legutóbb “bizalomvesztés” miatt Putyin Nyikita Belihet, a Kirovi terület kenőpénz elfogadásával vádolt kormányzóját menesztette.
Mihail Remizov, a Nemzeti Stratégiai Intézet nevű agytröszt elnöke szerint a miniszter őrizetbe vétele nem érte derült égből villámcsapásként a szakértőket. “A korrupcióellenes tisztogatás folyamata egészében aktívan halad, és a hatalom egyre magasabb rétegeihez ér el.Uljukajev beosztása igen magas, és ez világos jelzés az elitnek a játékszabályok megváltozásáról, arról, hogy a megnehezült gazdasági körülmények között a korrupció elleni harc normáinak is változniuk kell”- mondta az elemző az Izvesztyijának.

Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy az Uljukajev-ügy “annak a jele, hogy az egész kormányt menesztik, erős csapatra van szükség”.

Gleb Pavlovszkij politológus sem zárta ki a Novaja Gazetának nyilatkozva, hogy komoly átszervezések várhatók a kormány gazdasági részlegében. Véleménye szerint aligha várható azonban, hogy a gazdasági tömb vezetője a másik tábor képviselője, például Szergej Glazjev, az elnök gazdasági tanácsadója lenne, de Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter személyét nem zárta ki. Az Izvesztija című napilap értesülései szerint máris megkezdődtek a tárgyalások az új miniszter személyéről.

Forrás: atv.hu