Rasszisták, akik Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólítanak fel - jelentette ki Ömer Celik török EU-ügyi miniszter az uniós tagállamok ankarai nagyköveteivel tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón, hétfő délelőtt.
Kifejtette: a török-uniós viszony "törékeny" időszakon megy keresztül, de Törökország nem akarja megszakítani kapcsolatait az Európai Unióval. Azt szeretném, hogy még erősebb szálak fűzzenek minket Európához - hangsúlyozta Celik.

Emlékeztetett: stratégiai kapcsolatról van szó, nem helyes állandóan csak bírálni Törökországot. "Ne egymásról, hanem egymással beszéljünk" - idézte Angela Merkel német kancellárt.

Celik a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) kilenc ellenzéki képviselőjének letartóztatására kitérve rávilágított: ha valaki politizálás helyett a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet számára végez propagandatevékenységet, akkor nem a kötelességét teljesíti. Kiemelte, hogy az őrizetbe vételt követően többeket bírói felügyelet keretében szabadon engedtek. A HDP vasárnap felfüggesztette minden parlamenti tevékenységét. A kormány mindemellett a pártok felszámolása ellen van - nyomatékosította Celik.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint a török hatóságok a lépéssel "hátat fordítanak az EU és Törökország közötti kapcsolatokat meghatározó értékeknek, elveknek és szabályoknak".

Celik a halálbüntetés visszaállítására vonatkozóan azt mondta, hogy azt teljes mértékben a török nép megítélésére bízzák.

A július 15-i katonai puccskísérletet követően Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilvános felszólalásaiban több alkalommal kilátásba helyezte a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, mire több európai vezető világossá tette, hogy ez összeegyeztethetetlen lenne az uniós csatlakozási folyamattal. Törökország 2004-ben, pontosan az uniós elvárások miatt törölte el a halálbüntetést, melyet azonban a közvélemény nagy többsége továbbra is támogat. Később Ankara elfogadta az Emberi Jogok Európai Egyezményének azt a kiegészítését is, amely kifejezetten tiltja a halálbüntetést.

MTI