A jelenlegi helyzetben racionális és hidegfejű megközelítésre van szükség Törökországgal kapcsolatban, mert Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében újságíróknak hétfőn.
Szijjártó Péter elmondta, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodással az unió Ankara kezébe helyezte Európa biztonságát és stabilitását.

A megállapodás be nem tartása, vagy megszűnése komoly nehézségek elé állíthatja Európát, ezért Magyarország szerint óvatosságra van szükség a megfogalmazott kritikákat illetően, mert a török stabilitás megbillenése Európa biztonságának gyengüléséhez vezethet - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, a keleti partnerség kérdésében az Európai Unió hitelessége forog kockán, mivel az unió nem tartja be a megállapodásban rögzített valamennyi ígéretét.

Ilyen a Grúziának és Ukrajnának ígért vízummentesség, amelynek a két ország minden feltételét teljesítette, épp úgy, ahogyan Ukrajna teljesítette a szabadkereskedelmi egyezmény megkötésének megkövetelt intézkedéseit - tette hozzá.

"Tisztességtelen és sportszerűtlen", hogy egyes tagországok és uniós intézmények olyan feltételeket szabnak, amelyről nem volt szó a tárgyalások megkezdésekor - mondta a miniszter.

Segíteni kell az országokat, amelyek hajlandóak az európai, vagy az euro-atlanti integráció útjára lépni és azon haladni - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter elmondta, a miniszterek kezdeményezték az Európai Unió és Egyiptom részvételével rendezett társulási tanácskozás összehívását, tekintettel arra, hogy Egyiptom stabilitása hatással van Európára. A miniszter hozzátette, a visegrádi országok abban állapodtak meg, hogy Egyiptom külügyminiszterének részvételével tanácskozást hívnak össze december 20-ra.

A miniszter a tárgyalás részleteit ismertetve az Európai Unió globális stratégiájának a biztonság és védelem területére vonatkozó végrehajtási tervével kapcsolatban elmondta, az elfogadásra váró szövegbe sikerült azt a Magyarország által rég óta hangoztatott megfogalmazást betenni, amely az illegális bevándorlás megállítását célozza.

Magyarország úgy gondolja, nincs biztonsági stratégia a bevándorlási hullám megállítása nélkül, ugyanis a bevándorlás az első számú biztonsági fenyegetés Európa számára. A kontrolálatlan bevándorlás terrorfenyegetettséget jelent, instabilitást okozhat - jelentette ki.

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre hangsúlyozta, a menekültek uniós tagállamok közötti kvóták szerinti kötelező elosztásának rendszere nem működhet, mert rossz üzenetet hordoz. Azt üzeni a bevándorlóknak, hogy jöhetnek Európába, mert helyet kaphatnak egy elosztási mechanizmus által - fűzte hozzá.

Ezzel szemben Magyarország véleménye szerint arra kellene összpontosítani, hogyan csökkentse Európa a beáramlás okozta nyomást - vélekedett. Magyarország semmilyen formában sem fogadja el menekültek kvóták alapján történő elosztását - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

MTI