KRONEN ZEITUNG

Schulz és Faymann titkos bécsi találkozóját leplezte le az osztrák lap: Martin Schulz (az adófizetőknek évi 1,2 millió euróba kerülő)  európai parlamenti elnök  tegnap kora este landolt az osztrák fővárosban, hogy titokban egy kávéházban tárgyaljon Werner „Orbán neonáci” Faymann  volt osztrák kancellárral, mert az EU és Berlin roppant ideges, mi lesz, ha a szélsőséges, nacionalista Norbert Hofer nyeri december 4-én az elnökválasztást. A találkozón Sigmar Gabriel német szocialista alkancellár is részt vett. Minden bizonnyal a szocdemek közös stratégiáját akarják kidolgozni Van der Bellen „last minute” támogatására a „populizmus” ellen. A lap értesülése szerint Schulz és Gabriel Fayman szintén szocialista utódjával, Kern kancellárral is akar találkozni.

„F*uck Hofer” (K*rva anyád, Hofer) elnevezéssel antifák és ultrabalos aktivisták akarnak december 3-án vonulni Bécs belvárosában és közben jobboldali diákegyesületeket is meg akarnak látogatni. Közlekedési káosz okozását is beprogramozták.

A lap felháborítónak tartja, hogy Juncker 3,3 %-os fizetésemelést kap és így az Európai Bizottság elnöke évente az eddiginél 10 204 euróval többet vághat zsebre az adófizetőktől kapott pénzből.

EURACTIV

Idén az olasz belügyminisztérium most közzétett adatai szerint rekordszámú migráns érkezett csónakkal  Olaszországba: idén november 28-ig (tegnapig) 171,299.

EUOBSERVER

Az Európai Bizottság tegnap fenntartotta azt az állítását, hogy az elhunyt Fidel Castro „sokaknak hős volt” és közölte, diktátori címkézése nem tükrözi a testület felfogását. Margaritis Schinas bizottsági szóvivő közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság feje „Fidel Castro történelmi útja kiegyensúlyozott értékelése” mellett áll ki. (Hogy az Európai Bizottság hasonlóképpen ítélné-e meg a történelem jobboldali diktátorait is, akik „sokaknak hősök” voltak, arról olyan vécéfeliratok szintű és tömörségű válaszok keringenek, mint a fentebb idézett antifák Hofer-ellenes jelmondata.)

EURONEWS

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke hosszú interjújában felháborodottan reagált a kérdezőnek még a felvetésére is, hogy mi lesz az EU-val, ha Marine Le Pen nyeri a francia elnökválasztást. Ez kizárt, mondta, majd amikor az újságírónő azt mondta, márpedig a közvéleménykutatások mást mutatnak, azzal torkolta le kérdezőjét, hogy akkor higgyen a közvéleménykutatásoknak, de ne őt kérdezze.

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Putyinnak nincs bizalma Obamában: a Szíriára vonatkozó megegyezést csak Trumppal akarja megkötni címmel a független német portál azt írja, John Kerry amerikai külügyminiszter meglepetésre gyorsan megállapodást akar kötni Oroszország Szíria ügyében, de Putyin elnök késlelteti a dolgot, mert az Obama-kormányzattal tapasztalt számos konfliktus nyomán inkább a hivatalba lépő amerikai elnökkel akar tárgyalni, azaz január 20-a után. A hírt a Washington Post közölte és Kerry „hektikus” diplomáciai erőfeszítéseiről írt, hogy befejeződhessen Aleppó megszállása. Obamáék nyilván idegesek, hogy mi lesz a terroristákat támogató öbölbeli szövetségeseikkel, ha Trump köt megállapodást a Kremllel. Obama csupán néhány nappal a választások után adott ki parancsot, hogy e „lázadókat” is megtámadják.

Rossz szemmel nézi az Európai Unió, hogy a brit és lengyel miniszterelnöknő különalkut akar kötni, hogy mi történjék a Brexit után a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel.

FINANCIAL TIMES

Donald Trump infrastrukturális tervei támogatást nyertek az OECD-től címmel a globális brit lap arról ír, hogy Trump gazdasági tervei iránt hétfőn a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervfezet erős támogatását fejezte ki azt jósolva, hogy infrastruktúra építési és javítási tervei lökést adnak az Egyesült Államok növekedéséhez, csökkenteni fogják az egyenlőtlenségeket és energiával töltik fel a passzivitásba vonult munkásokat.

Francois Fillon és az orosz medvével táncolás veszélye címmel a lap véleményrovata sikertelenül igyekszik megbirkózni két, a cikk elején hangsúlyozott szempontja közötti ellentmondással. Egyrészt azt állítja – felmérésekre is hivatkozva -, hogy a francia közvélemény messze nem oroszbarát, másrészt azt írja, hogy a jobboldali Fillon oroszbarát politikája választócsalogató.  Fillon Moszkva-barát bírálatában azt is felrója a volt miniszterelnöknek, hogy a közelmúltban az oroszországi Valdai-konferencián Putyin elnök társaságában bírálta a Közel-Keleten beavatkozó francia külpolitikát, márpedig a franciák nagyon nem szeretik, ha a hazai külpolitikai irányvonalat külföldről politikusaik támadják. (E globális patkánylap ugyanakkor minden esetben tapsolt, amikor Gyurcsány-félék a hivatalos magyar külpolitikát támadták Brüsszelből és hasonló bugyrokból.)

THE WASHINGTON POST

Olaszországban igen szigorúak a választási törvények és tiltják bármilyen közvéleménykutatási adat nyilvánosságra hozatalát a választások előtti két hetes időszakban. A bloggerek viszont kreatív módon játsszák ki a tilalmat. A konzervatív Right Nation például olvasóit folyamatosan tájékoztatja egy december 4-én tartandó hipotetikus lóverseny előrejelzéseiről. Csak két ló versenyez. Az egyik „állandóan igent mond”, a másik „csökönyös nemet mondó” névre hallgat. A YouTrend „bizarr” felmérést közöl katolikus bíborosokról, ahogyan kedvenc szentjeikhez viszonyulnak. 55 százalék Szent Norbert, 45 % Szent Simplicius mellett áll. A Norbert a „No” (nem) és Simplicius a „Si” (igen) szó első két betűjére játszik. Azaz (a senki által meg nem választott)  Renzi miniszterelnök szénája rosszul áll, mivel azt ígérte, lemond, ha az alkotmánymódosításra kiírt referendumot elveszti.

FOX NEWS

A konzervatív jobboldali amerikai televízió egyszerűen bolondnak nevezi Hillary Clintont, amiért feldühíti Donald Trumpot azzal, hogy ostobán nyomja a szavazatok újra számlálását akkor, amikor már egyszer beismerte, hogy veszített. A könnyen feldühödő Trump nagyon könnyen visszavonhatja azt az ígéretét, hogy Clintonné ellen nem indítják meg újra a vizsgálatot az emailek ügyében és így nem megy börtönbe. De Trump most ezt az ígéretét megmásíthatja, figyelemmel arra, mennyire mérges lett Clintonné szavazatújraszámlálást sürgető buzgalmán. Az adás leiratában az olvasható, ha egy intelligens ember ostobaságokat követ el, akkor egészében véve ostoba. És börtönbe vonulhat.

SPUTNIK

Ron Paul a Sputnik Newsnak adott interjújában elmondta, az amerikai  kormánynak nem a világ csendőreként kellene fellépnie és megmondania az embereknek, miként alakítsák személyes szokásaikat. Hozzátette: nem masírozhatunk be a Közel-Keletre, hogy ott kormányokat döntsünk meg.

Paul Krugman, a New York Times közgazdasági Nobel-díjas publicistája, Clintonné egyik legnagyobb támogatója a választási kampányban twitter-üzenetében azt állította, hogy James Comey FBI igazgató és Putyin amerikai elnök nyerte meg a választásokat Trumpnak. A twitter-üzenet szó szerint: „Tehát Comey és Putyin rakott be egy őrült, bosszúéhes, az igazságot kezelni nem tudó személyt a Fehér Házba. Ijesztő”. (Comey kezdeményezte a Clinton-féle emailek újra átvizsgálását.)
                                                                          
RUSSIA TODAY

Az álhírek saját kormányunktól jönnek: Ron Paul visszalövi a propagandavádakat címmel összegzi a azt a videón mellékelt interjút, amelyet Ron Paul, a Ron Paul Intézet alapítója adott a globális orosz tévének arról a Washington Postban megjelent cikkről, amely számos weboldalt, beleértve a Ron Paul Intézetét feketelistázza, mint az „orosz befolyási műveletek” forrásait vagy „ismétlőit”. Dr. Paul kijelentette: „Az amerikai fősodratú média és az establishment elvesztette ezt a választást…amelynek során éppen úgy benne voltak az álhírek és áltörténetek gyártásában mint bárki más”. Az intézetére vonatkozó vádakat „elképesztőnek” nevezte. Hozzátette, őt nagyon is aggasztják az amerikai kormánytól jövő álhírek, amelyek célja a háborúk előkészítése. Azt is elmondta, „Azok, akik bennünket azzal vádolnak, hogy Oroszországot figyeljük, mit mond, teljesen hitelüket vesztették.”