Betiltották kedden az Igaz vallás (DWR) nevű németországi szalafista szervezetet, mert harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezetnek és alkotmányellenes nézeteket terjesztett - közölte Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.
Thomas de Maiziere berlini tájékoztatóján elmondta: kora reggel tíz tartományra kiterjedő razziát hajtottak végre a DWR ellen, mintegy 190 lakást, irodát és egyéb helyiséget kutattak át, és betiltották a DWR által alapított, "Olvass!" nevű egyesületet is, amely a Korán német nyelvű kiadásának terjesztésére szerveződött.

A DWR az alkotmányos renddel szembehelyezkedve és a vallásszabadsággal visszaélve harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, propagandájának hatására 140 fiatal utazott Németországból a Közel-keletre, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Ennek véget kellett vetni - húzta alá a belügyminiszter.

A DWR minden muszlim kötelességének nevezi a demokrácia elutasítását, és két táborra osztja a világot, a vallás szélsőséges irányzatát követő úgynevezett igaz muszlimokra és az állítólagos hitetlenekre, akikkel szemben tanítása szerint ellenségesen kell fellépni. Továbbá nagyvárosok központjaiban szervezett Korán-terjesztő akcióival és egyéb rendezvényeivel, valamint propagandavideóival az alkotmányos rend elleni harcra szólítja fel követőit, és dicsőíti a dzsihádot, a vérontást, a terrort - indokolta a szervezet betiltását Thomas de Maiziere.

Az intézkedés nem a muzulmán vallás ellen irányul, üzenete az, hogy Németországban nincs hely radikális, erőszakra hajlamos iszlamistáknak - tette hozzá.

A muzulmán "vallási életnek szilárd és biztos helye van országunkban és társadalmunkban", és a DWR betiltása nem is az iszlám vallás népszerűsítése, vagy a Korán német nyelvre fordítása és terjesztése ellen irányul, hanem a szélsőséges eszmék terjesztése és terrorista szervezetek támogatása ellen - hangsúlyozta Thomas de Maiziere.

Az "Olvass!" egyesület 2012-ben jelent meg nagyvárosok központjaiban, 25 millió német nyelvű Koránt akart szétosztani nem muzulmán vallású németországi lakosoknak.

A szalafizmus a muzulmán vallás konzervatív irányzata, elveti a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban. A szalafista irányzat követőinek száma 9 ezerre tehető.

MTI