Az iszlám fundamentalisták, és a szalafista akciók elleni fellépést sürgette Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter. Az iszlám szélsőségesek egyre nagyobb teret nyernek.
Az elmúlt héten a német hatóságok léptek akcióba, melynek során az Igaz Vallás nevű szélsőséges szalafista szervezetre sújtottak le egy összehangolt razzia keretében. A német hatóságok sokáig egy helyben topogtak a jogszabályi megkötések miatt, míg végre lecsaphattak. Hasonlóra készülnek a külügyminiszter bejelentése szerint Ausztriában is, aki az iszlám fundamentalista szervezetek azonnali betiltását sürgette. A nagy városokban, Bécsben, Grazban, Salzburgban, Innsbruckban tartottak rendszeresen utcai igehirdetést, illetve a korán példányait osztogatták. Egy bécsi hivatalnok szerint, hiába tiltott a tevékenységük, nem sokat tudnak tenni ellene.

A local.at felhívta a figyelmet egy érdekességre: német nyelvterületen hatalmas betűkkel írták rá plakátjukra: „Lies!”. Ez németül az olvasásra való buzdítást jelent, angolul ellenben többféleképpen is értelmezhető, például arra is utalhat, hogy hazugságról van szó.

A local.at szerint az iszlám szent könyvének terjesztése szoros összefüggést mutat a radikális muszlim tanok terjedésével, csak Észak-Rajna-Vesztfáliában mintegy 2700 szélsőséges szalafistát tartanak nyilván, akik közül 620-at, mint kimondottan veszélyes, erőszakos egyént azonosítottak be. A titkosszolgálatok szerint őket a Közel-Keletről támogatják.

A portál megemlíti, hogy az Iszlám Állam korábban rendkívül sikeres toborzó kampányokat folytatott Németországban, példaként a wuppertali saría rendőrség alapítóját, a katolikusból muszlimmá lett Sven Laut említik, aki – csakúgy, mint a szintén hírhedt Pierre Vogel radikális szalafista hitszónok – született német.