Több ezren vonultak kedden utcára Kijevben különböző megélhetési problémák miatt tiltakozva, a kijevi vezetés szerint viszont a megmozdulás mögött Moszkva áll, melynek célja a helyzet destabilizálása Ukrajnában.
A kijevi rendőrség közlése szerint délre összesen mintegy hatezer tüntető gyűlt össze több különböző helyszínen a belvárosban. A hírforrásokban megjelent becslések szerint több mint háromezren tüntetnek a parlament épülete előtt, de demonstrálók állnak a nemzeti banknál és az elnöki hivatal előtt is. Helyszíni beszámolók szerint a jegybanknál tüntetők a bankbezárások miatt elvesztett betétjeikért kártérítést követelnek, illetve ragaszkodnek Valerija Hontarjeva jegybankelnök lemondásához. A betétesek kártérítéséről éppen kedden tűzött napirendjére egy előterjesztést a parlament.

Egyes tüntetők azt mondták újságíróknak, hogy a rezsiköltségek növekedése, mások pedig azt, hogy a kenyér árának emelkedése miatt vonultak utcára. Egy helyi újságíró a Facebook-oldalán azt állította, hogy a tüntetésen való részvételért 125 hrivnyát (mintegy 1400 forintot) ajánlanak a "szervezők", ezt azonban több demonstráló a jegybanknál tagadta.

A hatóságok több utcát lezártak, több helyen fémdetektoros kapukat állítottak fel. A rendfenntartásra körülbelül ötezer rendőrt és nemzeti gárdistát vezényeltek ki. Komolyabb atrocitás egyelőre nem történt. Egyes sajtóforrások szerint a nemzeti banknál mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert szeszes italt osztottak a demonstrációra érkezőknek.

Szintén a Facebookon posztolt ki egy helyi újságíró videofelvételt arról, miszerint több tucatnyi, a Majdan-tüntetésekről jól ismert, úgynevezett "tyitusko", azaz sportos öltözetű fizetett provokátor gyülekezik a kormány épületének környékén.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) előzetesen figyelmeztetett: Oroszország provokációkra készül Ukrajnában, amelyeknek az a célja, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki. Az SZBU előre jelezte, hogy az akciót november 15-én tervezik megkezdeni.

Az SZBU-nál nemrég közölték, hogy olyan dokumentumok jutottak a birtokukba, amelyek szerint "hajtókar" fedőnéven az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló terv készült Moszkvában, és ezt novemberben készülnek elindítani. Ez egybeesik azokkal az információkkal, amelyeket egy ukrán hackercsoport hozott nyilvánosságra a múlt hónap végén. Egy magát CyberJuntának nevező ukrán hackercsoport állt elő azzal, hogy sikerült feltörnie Vlagyiszlav Szurkovnak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójának e-mail-fiókját, s ebben ők is találtak az említett "hajtókar" fedőnevű tervről szóló levelet.

MTI