Donald Trump megválasztásával az Egyesült Államok hátat fordít az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelemnek, és ezt az űrt Kína fogja betölteni. Így Peking a jövőben a szabadkereskedelem élharcosának állíthatja be magát.
Donald J. Trump, az USA új elnöke a YouTube-on közzétett videójában arról beszélt, hogy első munkanapján fel fogja mondani a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, a TTP-t.

Miközben Obama végighaknizza a világot és a bizonyítványát magyarázza, addig Kína kész átvenni a szabadkereskedelem vezető hatalmának posztját az ázsiai-csendes óceáni térségben.

Obama néhány hónapja még úgy készült az APEC, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet limai csúcstalálkozójára, hogy politikai öröksége meghatározó pillére lesz az úgynevezett „ázsiai nyitás”. Ám a történelem keresztbetett Obama számításainak, hiszen Trump egyáltalán nem támogatja a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

Kína az új Amerika
A csendes-óceáni partnerség, a TPP így Amerika nélkül próbál túlélni, miközben Kína máris jelezte, hogy alternatívát kínál. Hszi Csin-ping kínai elnök – Trump nevének említését elkerülve – közölte, hogy országa:
nem zárja be a kapukat a külvilág előtt, hanem még szélesebbre tárja azokat.”

A megválasztott amerikai elnök azt ígérte, hogy Amerika kilép a TPP-ből, amelyet a Kongresszus még nem is ratifikált. Mindez pedig a rivális Kína felé terelheti még olyan regionális szövetségeseit is, mint Japán, Ausztrália vagy Új-Zéland.

„A TPP-vel az Egyesült Államok vezető szerepet játszott a térségben és ez nekünk tetszett. De ha Amerika nem lesz már ott, akkor az űrt valakinek be kell töltenie, és ez Kína lesz” – mondta  Financial Times gazdasági lapnak John Key, új-zélandi miniszterelnök.