Tévedés Donald Trump megválasztott amerikai elnökre úgy tekinteni, mint aki egy kívülről, a politikába a semmiből jövő ember, hiszen hosszú évtizedek óta ugyanúgy a keleti parti, New York-i elit tagja, mint Hillary Clinton - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt szakszerűbb, felkészültebb, "odavalóbb ember" lett volna a Fehér Házba, de a választók számára nem volt rokonszenves, amit képviselt, és nem volt elég "nőszerű". Vagyis nem hozta azt, amit egy nőtől várnak, szemben például Angela Merkellel, "aki egy női szerepet testesít meg" - magyarázta Frank Tibor.

Donald Trump viszont "a maga bulldogszerű rámenősségével" valószínűleg jobban fog képviselni néhány ügyet - vélekedett a szakértő. Az elnökjelölt három témát emelt ki, amellyel hangsúlyosan akar foglalkozni: a bevándorlással, az egészségüggyel és a munkahelyekkel. Az utóbbival kapcsolatban Frank Tibor azt mondta: több millió munkanélküli van az Egyesült Államokban, részben azért, mert sok vállalat kiszervezte a gyártást vagy egyes gyártási folyamatokat a sokkal olcsóbb dél-kelet-ázsiai térségbe. Emiatt az elmúlt időszakban 42 ezer gyár szűnt meg az országban, ami elsősorban a republikánus elnökjelölt szavazóbázisát jelentő kétkezi munkásokat érintette - mondta.

A műsorban felidézték, hogy a hivatalos választási eredmények után mind a győztes, mind a vesztes fél gesztusokat tett a másik felé: Barack Obama jelenlegi, demokrata elnök és Hillary Clinton Donald Trump támogatására biztatta híveit, a megválasztott elnök pedig győzelmi beszédében demokrata ellenfelének is köszönetet mondott. Ezzel kapcsolatban Frank Tibor megjegyezte, bár kívülállók számára furcsa lehet, Amerikában ez a természetes: egy izgatott légkörű kampányban kiválasztódik a többség számára legmegfelelőbbnek tűnő ember, és attól fogva mögé állnak. Ez egy nagyon jó amerikai hagyomány - tette hozzá.

MTI