Massimo Bottura nevét nem régen ismerte meg a csúcsgasztronómia közönsége. A derék olasz séf éttermét, a modenai Osteria Francescanát ugyanis nemrégen a világ legjobb éttermévé választották.
Signore Bottura olyan önbizalmat kapott ettől a konyhája rejtekén elért eredménytől, hogy már politikai témában is bátorkodik megnyilatkozni.

Azt találta mondani a hét végén, hogy amennyiben a december 4-ei olasz népszavazás – és ezzel együtt várhatóan a ballib Renzi-kormány is – elbukik, ő bizony elhagyja Olaszországot – tájékoztatta olvasóit a dörgedelmes kijelentésről az Index.

Lehet, hogy helyet cserélnek Robert De Niróval, aki viszont éppen az amerikai választások eredménye végett jelentette ki, hogy a demokrácia fellegvárából az olasz csizmára költözik. Majd persze meggondolta magát.

Felhívnám a figyelmét Signore Botturának, hogy rossz célpontot választott ki, mert az Amerikai Egyesült Államok éppen mostanában készül a fasizmus útjára lépni, ha hinni lehet a ballib média sivalkodásának.

Az olasz Kisséf tehát éppen Trump karmaiba rohan.

Az óriási bizonyítási vágy ingoványos, a kirekesztést sem nélkülöző területre vitte a legendás színészt és a séfet is. Pedig sokkal okosabban tennék, ha De Niro színészkedne, Bottura meg főzne. Abban nagyon jók. A politikát meg – különösen annak ilyen szélsőséges, liberálfasiszta megnyilvánulásait – hagyják másra. Ne akarják a magán véleményüket másra kényszeríteni.