Bár korai lenne kijelenteni, de úgy tűnik, hogy paradigmaváltás előtt áll az Egyesült Államok.
Trump győzelme komoly fejtőréseket okozhat a Szilícium-völgyben, hiszen eddig az volt a trend, hogy az amerikai cégek inkább kiszervezték a termelést – mondván az olcsóbb munkaerő által keletkezett többletet más területeken tudják befektetni.

Lehet, hogy most ennek vége van.

A The Nikkei Asian Review arról írt, hogy az Apple júniusban megkérte az iPhone-okat összeszerelő vállalatokat, a Foxconnt és a Pegatront, hogy amennyiben lehetséges, költöztessék vissza a gyártósorokat az Egyesült Államokba. Míg a Foxconn fontolóra vette az Apple kérését, addig a Pegatron óckodott a tervtől.

De lehet, hogy november 8. után az amerikai vállalatok meghajolnak Trump előtt. Hogy miért?

A Breitbart többször beszámolt arról, hogy Trump egyik legfontosabb kampányüzenete az volt: az amerikai termékeket az Egyesült Államokban állítsák elő.

Januárban például Trump így fogalmazott: “Visszahozzuk az amerikaiak állásait Kínából, Japánból, és azokból az országokból, akik kizsákmányolnak minket.” Azokat a cégeket pedig, akik nem hajlandóak visszatelepíteni a termelést, büntetőadókkal sújtatná a republikánus elnökjelölt.

A folyamat úgy tűnik beindult, hiszen csütörtökön a Ford megerősítette, hogy a Lincolnokat továbbra is az Egyesült Államokban fogja gyártani, és lehet, hogy a következő amerikai nagyvállalat az Apple lesz. Ha nem így történne, akkor Trump ígéretéhez híven brutális adót vet ki a cégekre.

Érdekes megemlíteni, hogy a Szilícium-völgyben lévő cégek látványosan demokrata pártiak. Az itt lévő cégek dollármilliókkal támogatták az Obama-adminisztrációt, és a 2016-os elnökválasztáson is Clinton szekerét tolták a zöldhasúakkal.