Újabb fantasztikus képsorokkal leptek meg bennünket a Planet Earth II készítői, ezúttal a repülő gyík... szóval a sárkányokról.
A Sir David Attenborough nevével fémjelzett Planet Earth II című természetfilm-sorozat már eddig is elkápráztatott minket, például azért, mert először sikerült természetes élőhelyén lefilmezni, hogyan szexelnek a hópárducok, vagy vagy minden akciófilmnél jobb jelenetet forgattak a kígyók elől menekülő iguánáról. Most viszont olyat mutattak, ami ezeken is túltesz: igazi, repülő sárkányokat.

Jó, persze ezek a sárkányok nem olyan nagyok, mint Daenerys Targaryen kedvencei a Trónok Harcában, csak olyan húszcentisek. Repülőagámának (Draco volans) hívják őket, és Délkelet-Ázsia dzsungeleiben élnek a fákon, amik közt néha az oldalukon kifeszített bőrlebernyeg segítségével repülnek. Mivel nem től nagyok és magas fákon élnek, elég nehéz jó képeket csinálni róluk, de a BBC természetfilmeseit nem olyan fából faragták, hogy feladják.


Röviden a fenti sztori: egy nagyobb hím uralja a fát, és nem szeret osztozni a területen. Egy kis toroklebennyel integetés után a tettek mezejére lép, vagyis harcolni akar. A kisebb termetű betolakodó inkább menekülni kezd, majd mikor már nincs hová futni, leveti magát a magasból, és akár harminc métert is megtehet vitorlázva.