Az észak-olaszországi Montichiari lakosai a város egykori kaszárnyája bejáratánál tüntetnek 130 menedékkérő elhelyezése ellen, attól tartva, hogy a kaszárnya migráns-állomássá alakulhat át - jelentette a SkyTg24 olasz hírtelevízió hétfőn. 
A második világháborúban meghalt Pietro Serini repülősről elnevezett egykori kaszárnya előtt napok óta százötven fős csoport tüntet: helyi vállalkozók, családanyák és az Északi Liga ellenzéki párt szimpatizánsai. A tiltakozók között van Pietro Serini unokája is, aki szerint a nagyapja emlékét alázzák meg a kaszárnya migránstáborrá való átalakításával. 

A római kormány októberben jelentette be, hogy az Olaszországba érkező rendkívüli migrációs áradat miatt a bevándorlókat az olasz fegyveres erők tulajdonában levő, de használaton kívüli kaszárnyákban helyezik el. 

A Lombardiában levő, Bresciához közeli, huszonötezres Montichiari lakosai a SkyTg24-nek elmondták, nem a 130 menedékkérőtől tartanak. Attól félnek, hogy az első csoport után újabbak érkeznek, és az ötszázezer négyzetméter területű  volt kaszárnya hatalmas migránsközponttá alakul át. Hangsúlyozták, hogy sajtóinformációk szerint  az olasz  kormány több mint három millió eurót fordít a kaszárnya átalakítására, és ekkora összeg  szerintük biztosan nem 130 fő elhelyezésére szükséges.
  A szintén lombardiai Milánóban október végétől a volt  Montello-kaszárnyában helyezik el a korábban a város pályaudvarán és utcáin tartózkodó migránsokat. 

Nem Montichiari az első, amely  nemet mond a menedékkérők befogadására. Nyár óta már több olasz város megtagadta ezt, közöttük a toszkán Capalbio, szeptemberben a venetói Abano Terme, októberben Gorino kisvárosa Emilia-Romagna tartományban, ahol húsz menedékkérő  befogadása ellen a helyiek országúti barikádokat állítottak. A mintegy nyolcezer olasz önkormányzatból eddig 2600 fogadott be menedékkérőket.

MTI