A nacionalizmus erősödése a gazdag országokban aggasztó kihívást jelent a háború elől menekülők számára - mutatott rá az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezető Filippo Grandi vasárnap a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.
Grandi nemzetközi együttműködést sürgetett a probléma megoldására, amely szerinte nem kezelhető falak felhúzásával. A főbiztos elmondta: az északi országokkal arról tanácskozott, miként lehetne újra kialakítani a menedékjog egykori tekintélyét, amelyet a beözönlő migránsokkal fenyegetőző politikusok erodáltak. A gazdag országok egyre zártabbá válnak, ezt látjuk az Egyesült Államokban és Európában is
hívta fel a figyelmet a populizmus és a nacionalizmus által felnagyított félelmek hatására Grandi. Pedig „a menekültek is azért hagyják el az otthonukat, mert félnek” – tette hozzá.

 A menekültválság farvizén sok országban előretörtek a bevándorlás- és az Európai Unió-ellenes pártok és csoportok. Donald Trump megválasztott amerikai elnök például határfallal védekezne a Mexikó felől érkező migránsokkal szemben. Grandi szerint azonban ez nem megoldás

„Falak építése helyett a megfelelő módon kellene kezelnünk ezeket a mozgásokat, és fegyelmezett, pragmatikus úton kellene törekednünk a feszültségek csökkentésére” – vélekedett. „A globális mozgalmakat definíciójuknál fogva nem lehet országonként kezelni, ezek érdekében sokkal hasznosabb lenne egy nemzetközi összefogás.”