Kijev tiszteletben tartja Moldova területi egységét, támogatja a szomszédos országot abban a törekvésében, hogy az orosz katonákat kivonják a területéről, s a kivonuláshoz kész "zöld folyosót" is biztosítani - jelentette ki Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a tárca honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint.
Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik Moldovában, a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban. 

Poltorak vasárnap Odesszában tárgyalt moldovai kollégájával, Anatolie Salaru védelmi miniszterrel. Ukrán és moldovai hírforrások szerint a két miniszter megállapodott abban, hogy a két ország szakemberei hamarosan megvitatják, milyen útvonalon vonhatják ki a csapatokat Ukrajna területén keresztül. 

Salaru elmondta: Moldova nemzetközi szervezetekhez készül fordulni, hogy gyakoroljanak nyomást az orosz vezetésre a katonák és a fegyverzetek kivonásának megkezdésére. "A kivonuláshoz mindenfajta támogatást és lehetőséget megadunk, legyen az szárazföldi, légi vagy tengeri útvonal" - tette hozzá.

A moldovai miniszter a megbeszélésen arra is kérte kollégáját, hogy Kijev nyilvánítsa Ukrajnában nemkívánatos személynek Igor Dodon oroszbarát moldovai elnökjelöltet a Krím orosz bekebelezésével kapcsolatban tett kijelentéseiért. Magyarázata szerint a jelenlegi - európai orientációjú - chisinaui vezetés tart attól, hogy a Dnyeszter-melléken ugyanaz a forgatókönyv valósulhat meg, mint a Krím félszigeten. 

Igor Dodon az elnökválasztás október 30-i első fordulójában az előzetes eredmények szerint az első helyen végzett, megelőzve az Oroszországgal szemben az Európai Unióhoz húzó ellenfelét, Maia Sandut. 

A nemzetközileg el nem ismer Dnyeszter Menti Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után jelentős orosz segítséggel szakadt ki Moldovából. Függetlenségét 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, egy erről rendezett, nem hivatalos népszavazás után. Hivatalosan azonban továbbra is Moldovához tartozik, a világ egyetlen országa sem ismeri el önállóságát. 

A Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny földsávot elfoglaló szakadár köztársaságban javarészt moldovai románok, ukránok és oroszok laknak közel egyenlő arányban.

MTI