Választási kampány utolsó napjaiban Donald Trump azt mondta: „Az a tervem, hogy véget vetek az illegális bevándorlásnak, és a terrorizmus sújtotta régiókból való beáramlást felfüggesztem. Deportálni fogjuk az illegálisan az országunkban tartózkodó bűnözőket – ez már az elnökségem első hetében meg fog történni!”
Bár az első hét talán kissé túlzó kifejezés volt, de mindenesetre már most kezd letisztulni, hogyan is fog viszonyulni Trump elnök a migránsokhoz.

Még a terroristák által részben uralt országokból – Irak, Szíria, Afganisztán – érkező civilek előtt sem zárnák le a határokat, de a muszlim többségű országok migránsai alapos mélyinterjún esnének át, mielőtt belépnének az Egyesült Államokba. Emellett ujjlenyomatot vennének tőlük és havonta ellenőriznék őket.

Egy Trumphoz közeli forrás szerinttöbb forgatókönyv is készült arra, hogy milyen állampolgárságú migránsokat kell alaposabban átvilágítani, de ez nem vallási vagy faji alapon történne.

Persze az egyértelműnek tűnik, hogy a szíriai, iraki és afgán migránsoknak nem lesz könnyű letelepedési engedélyt szerezni az Egyesült Államokban.

Mi a helyzet a mexikóiakkal?

Trump a kampánya során rendszeresen támadta a mexikóiakat, és máig tervei között szerepel az utóbbi években letelepedett mexikóiak papírjainak átvizsgálása is, sokan ugyanis papírok nélkül szöktek át a határon.

Talán elsőre meglepőnek tűnik, de ezeket az elképzeléseket leginkább a déli államokban legálisan élő mexikóiak támogatják. A hatalmas, papírok nélkül beáramló mexikói tömeg ugyanis az ő hitelüket rontja.

Forrás