Egy izraeli frontra van a legkevésbé szüksége az Iszlám Államnak – mondta az izraeli terrorelhárítás korábbi igazgatója.
Az izraeli hadsereg közleménye szerint légicsapást mért egy ISIS-bázisra. Az akció válasz volt arra, hogy korábban a terrorszervezet militánsai megtámadták az izraeli hadsereg katonáit.

A vasárnap késő este végrehajtott légicsapás az ENSZ egyik elhagyatott épületét semmisítette meg a Golán-fennsíkon. Az izraeli védelmi erők egyértelműen ezt az épületet jelölték meg a katonáik elleni támadás kiinduló pontjának.

Eddig nem érkezett jelentés sebesültekről vagy áldozatokról.

A vasárnapi összetűzés volt az első direkt összecsapás az ISIS és a zsidó állam között.

A Golán-hadtestet vasárnap érte támadás. Erre válaszul az izraeli légierő gyorsan csapást mért a támadókra, megölve négy militánst, akik egy géppuskával felszerelt platós kocsiban utaztak. Majd a támadásra válaszul a légicsapást indítottak meg a Golán-fennsíkon található, elhagyatott ENSZ-épület ellen.

A támadókat a Yarmouki Mártírok Brigádjának tagjaiként azonosították. Ez egy olyan szervezet, amely hűséget fogadott az ISIS-nek.

Az izraeli hadsereg nem szenvedett veszteségeket a támadásban.

Az izraeli terrorelhárítás korábbi vezetője, Nitzan Nuriel szerint nem várható, hogy a terrorszervezet változtatna eddigi stratégiáján. A nyugdíjazott tábornok elmondta, hogy a csoport valószínűleg helyben döntött az izraeli katonák megtámadása mellett, és nem felsőbb utasításra cselekedett – írja az Independent.
Az ISIS pontosan tudja, hogy mi lenne a válasz Izrael részéről, amennyiben megtámadnák. Egy izraeli front a legutolsó dolog, amelyre most a terrorszervezetnek szüksége van”
– mondta a terrorelhárítás nyugdíjazott vezetője.

Az izraeli miniszterelnök elismerően nyilatkozott az akcióról, amellyel visszaszorították a támadókat.

Izrael 1200 négyzetkilométernyi területet foglalt el Szíriától az 1967-es, hatnapos háború során. A Golán-fennsík annexióját végül sosem ismerte el a nemzetközi közösség, habár azóta is izraeli fennhatóság alatt van.

A két ország azóta is hadban áll egymással, de 2011-ig nem voltak határvillongások.

Azóta esetenként rakétatámadások érik a határ izraeli oldalát, arra azonban vigyáztak a szírek, hogy ne találjanak el izraeli katonákat.