Moszkva bízik benne, hogy nem követik az orosz tömegtájékoztatási eszközök tevékenységét korlátozó gyakorlati lépések az Európai Parlamentnek a harmadik országok propagandájával szembeni fellépés szükségességéről hozott határozatát, mert ha igen, ellenintézkedéseket fog hozni – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
“Ha ezt a dokumentumot a gyakorlatban is érvényesítik, akkor ellenlépések következnek majd” – mondta.

“Europarlamenti kollégáink döntése rossz következményekhez vezethet, és veszélyes precedenssé válhat. Az EP-képviselők meghirdették a tömegtájékoztatási eszközök üldözését, és kétségbe vonták a szólás szabadságát” – hangoztatta Vologyin.

A házelnök, aki szerint az EP megsérti az újságírók jogait, méltatta az idegen nyelveken sugárzó orosz állami RT televízió tevékenységét, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy újságírók “szakmai tevékenysége” miért kelt ekkora aggodalmat az európai partnerekben. Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a jogvédő szervezetek miért nem reagáltak “a tömegtájékoztató eszközök jogainak és szabadságának nyilvánvaló korlátozására”.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán a demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének megnyilvánulásaként értékelte az EP-nek az orosz dezinformációs kampány és propaganda elleni fellépés szükségességéről hozott határozatát.   

Az európai testület döntése komoly visszhangot keltett az orosz sajtóban is. Kormányközeli médiumok kommentárjai nehezményezték, hogy a határozat egy lapon említette Moszkva és az Iszlám Állam propagandatevékenységét. Hírmagyarázók párhuzamot véltek felfedezni az EP fellépése és aközött, ahogyan a Szovjetunióban zavarták a nyugati rádiócsatornák adását.

A TASZSZ hírügynökség a határozattal kapcsolatban rámutatott, hogy azt a 756-ból jelenlévő 691 EP-képviselő közül 304 szavazta meg, 179 nemmel voksolt, 208 pedig tartózkodott.