Visszahozná a cseh alkotmányba a nemzet fogalmát Ales Gerloch alkotmányjogász, a prágai Károly Egyetem rektorhelyettese - írta a Právo című cseh független baloldali napilap hétfői kiadásában. 
A jelenleg hatályos cseh alkotmány ugyanis nem ismeri a nemzet fogalmát mint államalkotó tényezőt, amit Ales Gerloch hibának tart, és szeretne változtatni ezen a helyzeten. Az a javaslatával, hogy a nemzet kerüljön vissza a cseh alkotmányba, pénteken Prágában egy szakmai konferencián állt elő, és a Právo szerint sokkolta az alkotmánybíróság jelen lévő tagjait.

"Az alkotmány nem ismeri a cseh nemzetet mint államalkotó tényezőt. Ezt nemcsak én, de mások is hiányosságnak tartják, mert a Cseh Köztársaság nem létezhetne cseh nemzet nélkül. Ez nem a polgári elv kizárását jelenti, hanem az összes elv összehangolását" - jelentette ki Ales Gerloch a szakmai konferencián.

"A mai alkotmány azzal kezdődik, hogy a Cseh Köztársaság szuverén állam. Ide be lehetne tenni egy cikkelyt: A Cseh Köztársaság a cseh nemzet és az együtt élő nemzeti kisebbségek és etnikumok hazája" - fejtette ki a Károly Egyetem rektorhelyettese, aki elismert alkotmányjogász.

Pavel Rychetsky, a cseh alkotmánybíróság elnöke nem ért egyet a felvetéssel. "A nemzeti tényezőt az államalkotásban teljes mértékben túlhaladott tényezőnek tartom. Nemcsak konzervatív, de végül talán káros is" - mondta a lapnak Pavel Rychetsky. "Ellenkezőleg, én nagyon félnék ettől, ha megnézzük azokat a nacionalista tendenciákat, amelyek a magyar és a lengyel politikában megjelentek. Egész Európára nézve veszélyes tendenciákat látunk. Személyesen az Európai Unióhoz hasonló internacionalista modell, nem pedig a hermetikusan önmagukba bezárt nemzetállamok híve vagyok" - magyarázta álláspontját a cseh alkotmánybíróság elnöke. 

Ales Gerloch álláspontját a Právo szerint más jogászok is vitatták. Bár a cseh alkotmányba talán csak egy új mondat kerülne be, de ennek messzemenő következményei lennének az alkotmány, illetve Csehország gazdasági és politikai irányultságát érintő bizonyos jogi esetek konkrét értelmezésében, ami végül is elhajlást eredményezhetne a jelenlegi Európai Uniótól - áll a Právóban.

MTI