Lezárult a kampány, éjfél óta kampánycsend van Romániában. Holnap ilyenkor elkezdődik a szavazás.
Nagyjából 19 millió választópolgár szavazhat mintegy 41 választókörzetben Romániában vasárnap, amikor a kétkamarás parlament 312 képviselői, illetve 136 szenátori mandátumáról dönt az ország.

A 42-dik körzet Bukarest, ahol a képviselőházba 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

Külön körzetet hoztak létre azoknak is, akik külföldön szavaznak.

Érdekes megnézni, hogy változik a parlament létszáma az új szabályok szerint: 2012-ben még 412 képviselő és 176 szenátor volt a parlamentben, ezt most jelentősen csökkentették. Az új törvényhozásban már csak 330 képviselő és 136 szenátor lesz.

Szakértők szerint a kampány hosszú volt, de csendes, például azért, mert az új szabályok szerint a politikusoknak kevesebb lehetőségük volt mozgósítani.

A 18 millió 900 ezer felnőtt román állampolgár közül 600 ezer szerepel a külföldi névjegyzékben, azok, akik román áttelepedési útlevéllel hagyták el az országot. A külföldre költözött román vendégmunkások számát a bukaresti hatóságok több mint hárommillióra becsülik, többségük azonban továbbra is a belföldi választói névjegyzékben szerepel.

A külföldi választókerületből négy képviselő és két szenátor kerül a bukaresti parlamentbe: rájuk csak a külföldön élő román állampolgárok voksolhatnak. Az egy mandátumra nem elegendő töredékszavazatok innen is bekerülnek az adott politikai alakulat országos kosarába.

Itt lehet szavazni Magyarországon

Magyarországon a román nagykövetségen (Budapest, Thököly út 72.) két, a Román Kulturális Intézetben (Budapest, Izsó u. 5.), valamint Románia gyulai (Munkácsy u. 12.) és szegedi (Kelemen László u.5.) főkonzulátusán egy-egy szavazókört alakítottak ki.

Ezekben magyarországi lakcímet tartalmazó román áttelepedési útlevéllel lehet szavazni. Pótlistára iratkozhatnak fel és voksolhatnak azok is, akik a román személyazonossági iratok mellett egy magyar tartózkodási dokumentumot – lakcímkártyát, regisztrációs kártyát, (állandó) tartózkodási engedélyt vagy letelepedési engedélyt – is fel tudnak mutatni.