Arabok mondták arabokról, milyen társadalmi különbség van a világ és köztük.
Egy jordániai híroldalon írtak arról, hogy a szociológusok szerint a társadalmi építésben mindig nagy szerepe van a félelemnek, a szégyennek és a bűntudatnak. A véleményük szerint az utóbbi Nyugatra jellemző, míg a Közel-Keleten a becsület-szégyen párosra alapozzák a kultúrát.

Ezt a különbsége tíz példával bizonyították az arabok, ám a listát még sokáig lehetne folytatni.

1. Egy nő igéző tekintetéről azt szoktuk mondani, hogy a forgalom is megállhat miatta. A Közel-Keleten a két nem közötti szemkontaktus nyílt szexuális felhívásnak számít.

2. A nők esetében a hang is probléma. Míg Nyugaton nincs semmi baj azzal, ha egy nő nevet, énekel vagy beszélget, addig a Közel-Keleten mindez rossz erkölcsre vall, mert a hangos nevetésről, beszédről és énekről azt hiszik, hogy az arabok, hogy a nők magukra akarják vonni a figyelmet.

3. A Közel-Keleten, ha a férfiak és nők rangban felettük álló társaságban vannak, akkor illendő elkerülni a túl kényelmes ülést. Amennyiben az egyik lábukat átvetik a másikon, akkor az tiszteletlenségnek számít.

4. Míg Nyugaton rágózhat egy férfi, addig a Közel-Keleten ez nem férfias szokás. Ha tehát egy férfi nem szeretné, hogy nőiesnek tekintsék, akkor eszébe se jusson rágót tenni a szájába. Ez alól maximum az lehet kivétel, ha túlzásba esett a fokhagyma fogyasztással.

5. A Közel-Kelet és Észak-Afrika több országában is rossz véleménnyel vannak az arabok a nyilvános helyen dohányzó, vízipipázó nőkről, akiket erkölcstelennek bélyegeznek.

6. A Közel-Keleten szégyen, ha egy nő a sofőr, amikor mellette ül egy férfi. Az arabok szerint a férfiak vezetők, tehát a volánnál is ők a legjobban. Talán ez is az oka annak, hogy a világon egyedül a szaúdi nők nem szerezhetnek jogosítványt.

7A Közel-Keleten oda kell figyelniük arra a nőknek, hogy ne menjenek ki az utcára nedves hajjal, mert abból világosan látszik, hogy most zuhanyoztak. Az arabok ebből nem arra következtetnek, hogy milyen tiszták a nők, hanem arra, hogy biztos most szexeltek, ezért kell fürödniük.

8A Közel-Keleten egyik nemnek sem ajánlott a tánc. A férfiak esetében azért, mert nekik férfiasnak kell lenniük, tehát nem alacsonyíthatják le magukat a tánccal, ami olyan nőies. A nők esetében sem erkölcsös idegenek előtt ropni.

9. A Közel-Keleten a laza lustálkodás se olyan normális, mint Nyugaton. Ha egy nő a földön vagy a kanapén kényelmesen hever, akkor az arabok szerint ez szexuális provokáció.

10A Közel-Keleten valamilyen titokzatos összefüggést látnak a nők és a mozgás között a szégyent kiáltók. A térségben a mai napig nagy port kavar a nők kerékpározása. Van, ahol azzal érvelnek a bicajozás ellen, hogy ettől a nők elveszthetik a szüzességüket.

(Forrás: globoport.hu)