Idén tervezett 100 ezer helyett mindössze 4300 migráns dolgozik az úgynevezett egy eurós munkahelyeken Németországban. 
A 100 ezer fős célt az integrációs törvényben célként írták elő. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal (SZMH) szerint az alacsony adatok miatt nincs ok az aggodalomra. 

A DW arról számolt be, hogy az alacsonyan fizetett állásokat kínáló kormányzati program csigalassan indult el. 

Az új integrációs törvényben lévő program alapján 2016-ban 100 ezer migránsnak kell elhelyezkednie az úgynevezett egy eurós munkahelyeken. Azonban a jelenlegi adatok alapján ez nem valósult meg, úgy ahogy tervezték. 

A programot augusztus elsején indították, akkor 12192-en jelentkeztek és ebből 6459 migránst vettek fel dolgozni. 
Novemberi adatok alapján a dolgozó migránsok száma 4392 volt. "Normális, hogy van egy ilyen bemelegítő időszak az ilyen programok esetében" – közölte az SZMH szóvivője. 

A bevándorlók részvétele régiónként eltér: míg Berlinben és Brémában egy migráns sem dolgozik, Észak-Rajna-Vesztfáliában viszont 1297-en álltak munkába. 

Az egy eurós munkák lényege: A program szerint a résztvevők akkor is munkába állhatnak, ha a menedék kérelmük elbírálása folyamatban van. 

A migránsok a munkáért óránként kevesebb mint egy eurót kapnak, emellett a szociális ellátás alapból továbbra is jár nekik. Azonban ha megtagadják a programban való részvételt, akkor az állam megnyirbálja a szociális juttatásukat. 
A migránsoknak maximálisan adható bér, 80 eurócent óránként. A bevándorlók maximálisan hetente 30 órát dolgozhatnak, 6 hónapon keresztül. A legtipikusabb munkák, amelyeket végezhetnek, mosás, takarítás, ételosztás. 

A program létrehozásának célja az volt, hogy a migránsok integrációját elősegítsék és hogy a migránsok a német nyelvet hamarabb megtanulják. Az adatok alapján ez nem igazán valósult meg. 

Forrás: 888.hu