Megváltozott a terrorizmus-trend: a terroristák már nem beszivárognak a nyugati országokba - hanem ott születnek.
Nem volt ilyen magas az iszlamista terrorfenyegetettség szintje az Amerikai Egyesült Államokban, mióta a gépek becsapódtak az ikertornyokba – derült ki a belbiztonsági tanács jelentéséből.

Ami pedig még elkeserítőbb: ez a fenyegetettség még 2017-ben is fennáll majd, és nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is – írja a Fox News.

2016-ban decemberig az Iszlám Állam világszerte 62 támadást hajtott végre, amelyekben 732 embert sebesítettek meg és 215 embert öltek meg.

A jelentés készítői szerint a veszély egyre nagyobb: a terroristák sokkal képzettebbek, mint korábban, és az állandó katonai támadások miatt sokkal nagyobb rajtuk a nyomás. Az Obama-adminisztráció ugyanis az elmúlt nyolc évben a szerzők szerint elhibázott stratégiát követett: csak zaklatták a terrorista állásokat, de nem számoltak le a vezetőkkel, és nem ütöttek elég erősen.

Ráadásul az Iszlám Állam alkalmazkodott a helyzethez: már nem az az elsődleges céljuk, hogy minél több dzsihádistát csábítsanak Irakba és Szíriába, hanem hogy a nyugati államokban a periférián élő muszlimok radikalizálódjanak, és terjesszék a belföldi terrorizmust. Emellett a migránsválság továbbra is a kezükre játszik, hiszen az ellenőrizetlen áramlattal együtt a terroristák is bejuthatnak a kontinensre. Így ahol nem elég erős a belföldi terrorizmus, ott terjesztik a radikális ideológiákat, és máris új gócpontokat teremtenek meg.

A jelentés készítői szerint az amerikai hatóságok is a fanatikusoknak kedveztek: a bevándorlókat átvilágító programok összeomlottak, a migránsok ellenőrizetlenül áradtak az országba, ahol könnyen terjesztették az ideológiát vagy éppen a feszültséget. Mint írják, a Trump-kormány egy nagyon nehéz helyzetbe fog belecsöppenni, és keménynek és kitartónak kell lenniük, ha meg akarják oldani a problémát.

Forrás