A francia kormány azt javasolja, hogy a törvényhozás a jövő évi parlamenti és elnökválasztás utánig hosszabbítsa meg a tavaly novemberi párizsi terrorcselekmények nyomán elrendelt rendkívüli állapotot – közölte szombaton Bernard Cazeneuve miniszterelnök. 
A kabinet rendkívüli tanácskozását követően Cazeneuve elmondta,  a rendkívüli jogrend bevezetése óta a francia hatóságok 17 terrortámadást hiúsítottak meg.

A kormányfő kijelentette, a rendkívüli állapot meghosszabbítása július 15-ig “feltétlenül szükséges”, hogy a parlamenti és elnökválasztás időszakában a hatóságok a lehető legnagyobb védelmet nyújthassák az országnak. Cazeneuve úgy véli, a politikai rendezvényekkel teli kampányidőszakban nagyobb lehet annak kockázata, hogy támadást követnek el olyanok, akik “szíven akarják találni a demokratikus értékeket és a köztársaság elveit“.

Az elnökválasztást április 23-án és május 7-én tartják, a Nemzetgyűlés új tagjait pedig június 11-én és 18-án választják meg.

Franciaországban a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő, összehangolt terrortámadás után hirdettek ki rendkívüli állapotot, amelyet azóta négyszer hosszabbítottak meg.

Forrás: MTI