A menekültválság a háborúk, az erőszak és a terror következménye, amihez a német agrártermelésnek semmi köze.
Herman Grupe, az alsó-szászországi Szabaddemokrata Párt (FDP) képviselője visszautasította a zöldeknek azt a vádját, hogy a német agrárexportot esetleg felelősség terheli a menekültválságért – olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.

A zöldek részéről Anton Hofreiter korábban kifejtette, miszerint a fejlődő országok nem tudnak versenyezni az olcsó német exporttal, ami a mezőgazdasági tevékenység feladására és végső soron szülőföldjük elhagyására kényszeríti a lakosságot.

Grupe viszont rámutatott arra, hogy ez az álláspont teljesen tarthatatlan, és félremagyarázza a helyzetet, mivel a világ népessége 2050-ig 2,5 milliárd fővel szaporodik, akiknek az élelmiszer-ellátását a fejlődő országok nem tudnák saját termelésből megoldani, ezért szükséges a termelést Európában is fokozni.

Németország – a rendelkezésre álló kapacitásokra és a mezőgazdasági termelés magas színvonalára támaszkodva – természetesen kihasználja a megnövekedett importigényt, és ezzel hozzájárul a világélelmezés javításához.

A német kivitel természetesen hasznot jelent az azt lebonyolító vállalkozóknak, a Bundestagnak azonban nem lehet célja ezért a termelőket vádolni és jó szándékukat félremagyarázni. A menekültválság a háborúk, az erőszak és a terror következménye, amihez a német agrártermelésnek semmi köze.

Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy Németország agrárexportja elsősorban Egyiptomba, Algériába, Marokkóba, Nigériába és Dél-Afrikába, illetve Kínába irányul, ahonnan szinte egyáltalán nem érkeznek menekültek Európába.