A bevándorlókat repülővel küldik vissza Afganisztánban, a különjárat mintegy 50 afgánt vitt vissza Kabulba. 
Az afgán menekültügyi minisztérium szóvivője támogatást ígért azoknak a hazatérőknek, akik segítséget kérnek a visszatéréshez a tartományokba, ahol azelőtt éltek. 

Azonban az utasszállító repülőgép elindulása előtt a német alkotmánybíróság az egyik afgán kiutasítását felfüggesztette. A bíróság egyedi esetre megállapított különleges körülményekre hivatkozott. 
A sajtó arról ír, hogy a mostani az első a sok járatból, amely csoportosan szállít vissza migránsokat a hazájukba. A következő repülőt a helyi lapok értesülései szerint januárra bérelték ki. 

A kitoloncolások miatt az elmúlt hetek során több tiltakozás is volt. A tüntetők azt hangoztatták, hogy több afganisztáni térség még nem biztonságos, ezért a visszatérőkre megtorlások is várhatnak. 
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója William Lacy Swing azonban azt közölte a Die Welt német lapnak, hogy számos esetben az afgánok visszaszállítása kielégítően biztonságosnak mondható.

A német taláros testület ugyanakkor egy 29 éves afgán esetében még nem döntötte el, hogy az afgán rossz biztonsági helyzet miatt a kitoloncolás nem ütközik-e a német alkotmánnyal. 

Forrás: pestisracok.hu