Kedd este Svédország elkezdte kirakni azokat a migránsokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra. Körülbelül nyolcvanezer illegális bevándorlót toloncolnak ki az országból.
A Híradó úgy értesült, hogy Svédország nekilátott a nemrég az országba érkezett migránsok kitelepítésének. A migrációs hullámban tavaly több mint százötvenezer illegális bevándorló érkezett a skandináv országba. Most nagyjából a felüket, körülbelül nyolcvanezer, elsősorban a közel-keleti országokból érkezett embert toloncolnak vissza.

A visszatoloncolt migránsok a legtöbb fórumon fellebbeztek a döntés ellen, a bíróságok döntése értelmében azonban egyértelmű, hogy nem jogosultak a menekültstátuszra” – mondta a lap helyi tudósítója.

A most elutasított menedékkérelemmel rendelkező bevándorlók között volt olyan, aki hazudott a kérelme beadásakor, és 18 éven alulinak mondta magát, holott 20 év feletti volt.
Ezekben az esetekben csak költséges fogászati és térdvizsgálatokkal tudták bebizonyítani, hogy a menedékkérő nem mondott igazat.

A liberális, migránssimogató civil szervezetek, amikor megtudták, hogy honnan és mikor indul a kitoloncolás, rögvest tüntetést szerveztek a helyszínre. Még a repülőtársaság dolgozóit is megpróbálták rávenni, hogy sztrájkkal akadályozzák meg a chartergép elindulását Kabulba.