Az Európai Parlament (EP) nemrég elfogadott, nem kötelező jellegű állásfoglalása szerint az Európai Uniónak be kellene fagyasztania a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, amíg az meg nem szünteti a nyári puccskísérlet után bevezetett "aránytalanul súlyos elnyomó intézkedéseit". 
Az EP állásfoglalása után Recep Erdogan török elnök kilátásba helyezte, hogy megnyitja a kapukat Európa felé a migránsok ezrei előtt. A szlovén állampolgárok 84 százaléka tart attól, hogy Erdogan beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el Nyugatra, viszont 56 százalékuk ettől függetlenül sem támogatja Törökország EU-csatlakozását. 

Arra a kérdésre, hogy Szlovéniának milyen intézkedéseket kellene bevezetnie egy újabb mérsékelhetetlen tömeges bevándorlás megakadályozására, a szlovénok 80 százaléka azt válaszolta, hogy teljesen le kellene zárni határait az illegális migránsok előtt. A megkérdezettek mindössze 13 százalék mondta azt, hogy be kell őket engedni. 

A szlovénok 6 százaléka véli úgy, hogy Törökország európai állam, 47 százalék szerint nem az, míg 38 százalék szerint európai és ázsiai ország is egyben, a földrajzi elhelyezkedése miatt. Az elmúlt közel másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. 

Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. 

Mindazonáltal több ország tart attól, hogy borulhat a márciusban kötött EU-Török megállapodás, ami miatt újabb kezelhetetlen bevándorlási hullám indul el Nyugat-Európába. Az egyezség szerint Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe 6 milliárd euró hozzájárulást kap az EU-tól a menekültek ellátásához, és az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon. 

Amellett, hogy Törökország a legtöbb menekültet befogadó ország, a legnépszerűbb tranzitország is a migránsok számára, akik akár életük kockáztatása árán is útnak indulnak Európába. 

MTI