A visegrádi országok vezetői a migrációról, a belső biztonságról, az Ukrajnával tervezett társulási és szabadkereskedelmi egyezményről, valamint az egységes digitális piacról kialakított álláspontjukat rögzítő közös nyilatkozatot fogadtak el Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő tanács ülése előtt tartott szűk körű megbeszélésükön csütörtökön.
A visegrádi országok kormányfői elismerték, hogy a migráció kérdésével kapcsolatban közeledtek az álláspontok az unió külső határvédelmét illetően. Megjegyezték ugyanakkor, további erőfeszítésre van szükség a migrációs politikák összehangolása érdekében. Véleményük szerint egy új európai migrációs politika csak a bevándorlási nyomás csökkentését hatékonyan biztosító külső határok teljes ellenőrzése által lehet sikeres.

Leszögezték, a romló biztonsági körülmények miatt mindent meg kell tenni az unió és a tagállamok, valamint polgárainak biztonságáért. A polgárok bizalmát erősítő biztonságos környezet érekében a terrorizmusellenes intézkedéseket el kell fogadni, a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR) végre kell hajtani - tették hozzá.

Arra szólítottak fel, hogy a tagállamok cselekedjenek felelősségteljesen és fokozzák erőfeszítéseiket az olyan kihívásokkal szemben, mint a hibrid, kiber és más számítógépes fenyegetések, valamint a terrorizmus különböző megjelenési formái ellen.

A miniszterelnökök hangsúlyozták, hogy szoros együttműködésre van szükség az Európai Unió és a NATO között Európa biztonsága és a közös biztonság- és védelempolitika kialakítása érdekében. 

Üdvözölték a két szervezet gyakorlati együttműködést biztosító közös nyilatkozatát, amelynek segítségével elkerülhetőek a szükségtelen átfedések és biztosítja a források és kapacitások hatékony felhasználását.

A visegrádi országok vezetői megerősítették, hogy támogatják Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi megállapodásának ratifikációs folyamatát, valamint hangsúlyozták, olyan megoldást keresnek, amely lehetővé teszi a folyamat gyors lezárását valamennyi uniós tagállam jóváhagyásával.

A megállapodással a kétoldalú kapcsolatok erősödni fognak, létrejötte fontos eleme a keleti partnerségi és az európai szomszédsági politikának. Hozzátették, meg kell adni Ukrajna polgárainak a vízummentes beutazás lehetőségét minden további késedelem nélkül.

A nyilatkozat szerint a visegrádi országok miniszterelnökei elvárják, hogy az Európai Tanács ismételten megerősítse az erősebb és egységesebb digitális piac létrejöttének fontosságát, amely alapvető a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szempontjából Európa valamennyi régiójában.
Kijelentették, hogy meg kell megszünteti a digitális gazdaság határokon átnyúló fejlesztésének, valamint az adatok szabad áramlásának akadályait, amely elengedhetetlen a modern gazdaságok gyarapodásához.

"Meggyőződésünk, hogy a digitális infrastruktúra és modern technológiák különböző iparágakban való alkalmazásának támogatásával válhat versenyképesebbé Európa a globális piacon" - fogalmaztak nyilatkozatukban a visegrádi országok vezetői.

Nem született megállapodás a kötelező kvótákról

Van, amiben azért sikerült megegyezni a brüsszeli csúcson: kompromisszumos megoldás született például az ukrán társulási szerződés kérdésében, és megegyeztek abban is - hosszú vita után - hogy hat hónappal meghosszabbítják az Oroszországgal szembeni szankciókat. A bevándorlás kérdésében azonban továbbra is komoly ellentétek vannak, de egy záródokumentumot azért sikerült elfogadni - a többi kérdést áttolták a máltai elnökségre.

Nem történt előrelépés a menekültek kötelező szétosztása, vagy ahogy korábban nevezték a kötelező kvóta ügyében az uniós csúcson. A cseh európai ügyi miniszter a találkozóról távozva újságíróknak úgy fogalmazott, hogy “szétfolyó tárgyalások” zajlottak a kérdésben eredménytelenül – számolt be róla az M1 Híradójában a közmédia brüsszeli tudósítója.

A szlovák javaslatra Angela Merkel felvetette, hogy a menekülteket be nem fogadó országok máshogy is kifejezhessék szolidaritásukat szülessen egy menetrend, és márciusig fogadják el, de ezt elutasították – értesült a helyszínen a Híradó riportere.