Kicsi a valószínűsége annak, hogy iszlám radikálisok, vagy nemzetközi terrorszervezetek támadást követnek el Csehországban - derült ki egy, a cseh kormány felkérésére készített nemzetbiztonsági tanulmányból. De azért a szakértők szigorítanának a menedékkérelmek elbírálásán.
Csehországban alacsony a valószínűsége annak, hogy iszlám radikálisok vagy nemzetközi terrorista csoportok terrortámadást valósítanának meg. Terrorakciót Csehországban inkább egyedülálló személyek követhetnek el - áll a cseh kormány által közzétett nemzetbiztonsági tanulmányban.

A tanulmány elkészítésére Bohuslav Sobotka miniszterelnök a tavalyi európai terrortámadások után adott utasítást. A szakértők egyébként az egyedülálló személyek, vagyis a magányos farkasok akcióinak lehetőségét közepes kockázatnak minősítették.

A terrorista akciók céljaként az ország infrastruktúrájának legfontosabb elemei képzelhetők el, esetleg jelképes jelentőséggel bíró helyek.
Bizonyos kockázatot jelenthet a cseh állampolgárok külföldi elrablása, vagy a világban lévő cseh objektumok elleni támadások.

A nemzetbiztonsági tanulmány nyilvános részében több javaslat is található, amelyek a jövőben csökkenthetnék a terrortámadások kockázatát. Szakértők szigorítanának például a menedékkérelmek elbírálásán. A tanulmány része egy "antiterrorista csomag" is, de ezt nem hozták nyilvánosságra - írja az MTI.