Az Iszlám Állam (IÁ) iraki fellegvárának számító Moszul bevételével nem lesz vége a harcnak, a terrorszervezet azután is fenyegetést jelent majd - közölte szerdán a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozón Stephen Townsend altábornagy, az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció amerikai parancsnoka.
A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a tábornok leszögezte: az iraki erők és szövetségeseik remélt  moszuli győzelme nem azt jelenti, hogy a terrorszervezet felett is diadalmaskodnak.

Kifejtette: míg a város bevétele még egy jó néhány hétig, talán két hónapig is el fog tartani, a terrorszervezet elleni  harcnak  azonban  nem lesz vége. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező erőknek meg kell tisztítaniuk a Moszultól nyugati irányban, a város és a szíriai határ között fekvő területet, és újra ellenőrzés alá kell vonniuk a határt - fogalmazott Townsend.

"Kemény harcok  lesznek Moszul után is" - mondta.

Az altábornagy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a terrorszervezet fegyveresei előbb-utóbb ráébrednek, fizikai értelemben elveszítik az úgynevezett "kalifátusukat". Ezért változtatni fognak a taktikájukon, egyfajta "virtuális kalifátussá" alakulnak, amely nem szűnik meg fenyegetést jelenteni. Az IÁ egy fegyveres lázadássá fog zülleni Irak és Szíria területén - fejtette ki jóslatát Townsend. A szervezet jelentette terrorfenyegetésről szólva Townsend közölte: "amíg csak létezik, az IÁ támadásokat fog tervezni a Nyugat ellen. Meglátása szerint az a legjobb módja annak, hogy a szervezet jelentette fenyegetést csökkentsék, az, hogy "kirugdossuk őket" Moszulból és Rakkából, és "a sivatagba űzzük őket".

A közelmúlt rámutatott arra, hogy egy adott fegyveres csoport felszámolása egy másik felemelkedéséhez vezethet, ezért Townsend szerint a koalíció tagországainak jelen kell maradniuk Irakban. Mint mondta, az iraki al-Kaidából jött létre az IÁ, a jövőben viszont meg kell akadályozni, hogy a legyőzött IÁ-ból valami más nőjön ki.

A terrorszervezet de facto szíriai fellegváráról szólva Townsend azt mondta, hogy a moszuli offenzívához képest Rakka felszabadítása jóval időigényesebb lesz. Ezt azzal magyarázta, hogy míg Irakban a kormány és a hadsereg küzd Moszul bevételéért, Szíriában a terrorellenes koalíció kisebb, helyi kurd és arab fegyveres csoportokra támaszkodik. "Szíriában egy polgárháború mellett helyi partnerekkel próbálunk harcolni az IÁ-val, mindenféle külső behatással" - mondta.

MTI