A közelmúltban három súlyos szexuális bűncselekmény történt, amelyek elkövetésével menedékkérőket gyanúsítanak. Egy iraki menedékkérőt két fiatal nő megerőszakolásával gyanúsítanak, egy fiatalkorú afgánt pedig menedékkérőt egy 19 éves lány megerőszakolása és megölésével.
Kedden Bochumban őrizetbe vettek egy iraki menedékkérőt, akit két fiatal nő megerőszakolásával gyanúsítanak, három nappal korábban pedig Freiburgban egy fiatalkorú afgán menedékkérőt fogtak el egy 19 éves lány megerőszakolása és megölése gyanújával.

A két eset országos figyelmet keltett és felerősítette a vitát arról, hogy van-e összefüggés a menekülthullám, illetve a kormány menekültpolitikája és a bűnözés között.

A vita résztvevőinek egy része úgy érzi, a menekülthullám miatt növekedett a bűnözés. Közösségi oldalakon nem ritkán az a vélekedés is megjelenik, hogy a menedékkérők, menekültek valamilyen okból hajlamosabbak bűncselekmény elkövetésére, mint a született németek. Ennek a véleményáramlatnak a fő képviselője az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. A legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő szerint a freiburgi eset azt mutatja, hogy “az év úgy ér véget, ahogy elkezdődött: Köln, Würzburg és Ansbach” után újabb város lett Angela Merkel kancellár “rettenetes menekültpolitikájának szinonimája” – utalt a kancellár vezette jobboldali CDU-tól jobbra álló párt a szilveszterkor Kölnben nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokra és a két bajorországi városban nyáron történt iszlamista terrortámadásokra.

Freiburg főpolgármestere szerint ezt a gondolatmenetet követve az egyik uniós alapszabadságot, a személyek szabad mozgását is meg kell kérdőjelezni, ha lengyel vagy cseh állampolgár követ el súlyos bűncselekményt.

Azonban számos menekült felfogása a nők szerepéről “valóban probléma”, és “fatális hiba lenne ezt szépítgetni” – mondta Dieter Salomon szerdán a Deutschlandfunk országos közrádiónak. A Zöldek politikusa aláhúzta: a Németországban befogadott menekülteknek nemcsak németül kell megtanulniuk, hanem “meg kell ismerniük és el kell fogadniuk jogrendünket és értékrendünket”.

Aki nem hajlandó elfogadni a nemek egyenjogúságát és azt, hogy “a nő nem szabad préda és a homoszexuálisokat is elfogadja a társadalom”, és nem ismeri el a vallások szabadságát, amely csak a tolerancia és a kölcsönös tiszteleten alapján működhet, az “eltévesztette a házszámot”. Viszont egy súlyos bűncselekmény elkövetőjének csoporttagsága – nemzetisége, állampolgársága – alapján nem lehet arra következtetni, hogy a csoport összes többi tagja is bűnöző – mondta a freiburgi főpolgármester, émelyítőnek nevezve a városában történt nemi erőszak és gyilkosság közösségi oldalakon tapasztalható visszhangját.

A vita a rendőri szerveknél működő érdekképviseleteket is megosztja. A freiburgi és bochumi bűncselekmények “gyalázatosak és szörnyűségesek, de aki közvetlen összefüggésbe hozza őket a menekülthullámmal, visszaél az áldozatokkal” – mondta a Berliner Morgenpost című lap szerdai számában Oliver Malchow, a legnagyobb rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke.

Aláhúzta: tavaly – amikor minden korábbinál több menedékkérő érkezett az országba – mintegy 7000 nemi erőszak bűncselekmény ügyében folytattak eljárást, ami 2001 óta a legalacsonyabb szám, és a szexuális bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve a nem német állampolgárok aránya az elkövetők között nem éri el az 1 százalékot.

Ezzel szemben egy kisebb munkavállalói érdekképviselet, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke a kormány menekültpolitikáját hibáztatta a 19 éves lány haláláért. A freiburgi gyilkosság nem történt volna meg, ha “országunk felkészült volna a tömeges bevándorlással mindig együtt járó veszélyekre” – nyilatkozott Rainer Wendt.

MTI