Ausztráliában csütörtökön szigorították a terrorizmusellenes törvényt, amelynek értelmében a főügyész kérésére a bíróság meghosszabbíthatja az elítélt terroristák büntetését, eredeti fogva tartásuk lejártával is rács mögött tartva őket.
A törvényhozás által jóváhagyott módosítás szerint a vádhatóság a kiszabott büntetés lejárta előtt egy évvel kérheti a bíróságtól a terrorista bűncselekmény miatt elítélt rabok meghosszabbított fogva tartását.

George Brandis főügyész a parlamentben kijelentette, a bíróságoknak mérlegelniük kell, hogy a rab szabadulása "elfogadhatatlan kockázatot" jelent-e.

Az elítélteknek lehetőségük lesz arra, hogy szabadon választott jogi szakértő képviselje ügyüket a bíróságon.

Ausztráliában jelenleg 17 olyan rab van, akiket terrorizmus miatt ítéltek el, míg további negyvennek az ügye bírósági szakaszban van. Brandis elmondta, hogy az országban 2014 óta 24 terrorellenes műveletet hajtottak végre, amelynek következtében 55 ember ellen emeltek vádat. Az elfogadott szigorításokkal egy időben – csütörtökön – fokozták a biztonsági intézkedéseket a parlament épületénél és az ausztrál repülőtereken – írja az MTI.