Elfogadta első határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa a fegyveres konfliktusok idején folytatott emberkereskedelem elleni harcról. Az egyhangúlag jóváhagyott dokumentumban a testület tagjai hangsúlyozták, hogy e jelenség az instabilitás egyik tényezője, és büntetéseket helyeztek kilátásba a tevékenységben részt vevő személyek és szervezetek ellen.
A BT “a leghatározottabban” elítélte a fegyveres konfliktusok által érintett területeken folytatott emberkereskedelmet, név szerint említve az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet, amelynek fegyveresei rabságban tartják a jazidiket és a más vallási és etnikai kisebbségek képviselőit. A határozat szerint az emberkereskedelem “aláássa a joguralmat, és elősegíti a határokon átívelő szervezett bűnözés más formáit”, ami tovább élezi a konfliktusokat, és instabilitást idéz elő.

A BT tagjai közölték: szándékukban áll megvizsgálni a fegyveres konfliktusok sújtotta területeken emberkereskedelmet folytató és nemi erőszakot elkövető személyek, illetve az ilyen cselekményekben közreműködő szervezetek elleni szankciók kérdését. Felszólították az államokat, haladéktalanul hozzanak határozott intézkedéseket az ilyen tevékenységek megakadályozására, illetve az elkövetők felelősségre vonására. A BT értésre adta, hogy a szélsőséges csoportok által folytatott emberkereskedelem és nemi erőszak áldozatait a terrorizmus áldozatainak kijáró bánásmódban kell részesíteni, hogy hivatalos segítséget és jogvédelmet kaphassanak.

A tanácskozáson felszólalt az Európai Parlamentben Szaharov-díjjal kitüntetett, iraki Nádia Murád, aki a fogságban elszenvedett viszontagságairól számolt be. A jazidi kisebbséghez tartozó, 23 éves Murád – akinek az anyját és hat fivérét az IÁ fegyveresei meggyilkolták – szorgalmazta, hogy hozzanak létre az ENSZ égisze alatt független bizottságot, amely az Iszlám Állam által Irakban elkövetett bűncselekmények ügyében nyomozna.

Amina Szaid Haszan, az ENSZ jószolgálati nagykövete elmondta, hogy az elmúlt két és fél év alatt az Iszlám Állam fegyveresei 6500 jazidi nőt és gyermeket raboltak el. “Az IÁ a rabszolgaság és az emberkereskedelem korába vitt vissza bennünket. Egy 12 éves lányt egy doboz cigarettáért adnak el. Ezek a bűncselekmények az emberiség szégyenét jelentik” – hangsúlyozta.

A BT ülésén felszólaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a Boko Haram, az al-Shabaab és más szélsőséges csoportok a terror fegyvereként alkalmazzák az emberkereskedelmet és a nemi erőszakot, és ebből a tevékenységből jelentős anyagi hasznot is húznak. Felhívta a figyelmet a szíriai válságra, s egyben emlékeztetett, hogy míg néhány éve szír állampolgárok csak igen ritkán kerültek emberkereskedők kezére, most a Közel-Kelet, Európa és Ázsia országaiban rabszolgaként tartják őket fogva.

MTI