Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért kerülni kell minden olyan irracionális lépést, amely ezt megingathatja, vagy a felek kapcsolatainak lazulásához vezetne - hangsúlyozta Szijjártó Péter az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi brüsszeli tanácskozása után.

A külgazdasági és külügyminiszter a török uniós csatlakozási tárgyalások befagyasztását sürgető osztrák javaslatról szólva kijelentette, miután az EU a migrációs egyezménnyel nagyrészt Ankara kezébe helyezte Európa biztonságát, a kontinensnek minden rossz, ami megingathatja Törökország stabilitását.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető fontosnak nevezte a párbeszéd és a "lehető legszorosabb együttműködés" fenntartását, valamint azt, hogy ne vágják el a szálakat Törökország irányába. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni, hogy az ország tagja a NATO-nak és szoros szövetségese Európának a terrorizmus elleni küzdelemben.

Mint mondta, nem szabad "hirtelen kormánymozdulatokat tenni", tiszteletet és megbecsülést kell mutatni Törökország és a török nép iránt, kerülni kell az Európa számára biztonsági kockázatot jelentő érzelmi döntéseket.

Szijjártó elmondta, az osztrák kezdeményezés számos ország részéről elég heves ellenállást váltott ki az általános ügyek tanácsának keddi ülésén.

A tanácsülésen a nyugat-balkáni bővítés kérdését is megvitatták, amelynek kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a folyamat lassítása az EU-t gyengítené, ami ellentétes a magyar kormány érdekeivel, mivel "Magyarország csak egy erős Európai Unióban tud erős lenni".

A befelé fordulás a lehető legrosszabb válasz a kihívásokra, a bővítési folyamatot fel kell gyorsítani, mert minél többen vagyunk, annál erősebbek tudunk lenni - közölte Szijjártó, aki szerint csalódást keltő Jean Claude-Junckernek, az Európai Bizottság elnökének azon nyilatkozata, miszerint a következő öt évben nem lesz újabb bővítés az unióban.

Biztonsági, illetve gazdasági és ésszerűségi szempontok is szólnak a folyamat felpörgetése mellett: a korábbiaknál komolyabb feszültségek vannak a nyugat-balkáni térségben, az ezek megoldásához vezető leggyorsabb út pedig az integráció felgyorsítása, a régióért ráadásul ma verseny folyik a világpolitika szereplői között - tette hozzá.

MTI