Az Iszlám Állam terrorszervezet nevét adta a berlini kamionos merénylethez - jelentette kedd este a dzsihadista szervezet szócsöve, az Aamák hírügynökség.
A támadó az ügynökség megfogalmazása szerint “az Iszlám Állam harcosa, aki a keresztesek koalíciójának állampolgárait veszi célba”.  Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden közölte, hogy a hétfő esti gázolás kétségtelenül terrortámadás volt.

Az Aamák közléséről nem sokkal azután adtak hírt sajtóforrások, hogy a német szövetségi legfőbb ügyészség közölte: a korábban őrizetbe vett gyanúsítottat bizonyítékok híján elengedték, mert nem sikerült igazolni, hogy valóban ő ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este belehajtott a berlini karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe.

Megrendült a város és egész Németország

A Híradónak nyilatkozott egy Berlinben élő magyar tanárnő, aki azt mondta: a támadás miatt az emberek biztonságérzete alapjaiban megrendült. Kuthy Gizella az mondta: egyelőre fél elmenni bárhova is.

“Nagyon meg van rendülve a város, nem tudom, hogy tudunk-e mosolyogni karácsonykor. Én nem vagyok egy félős ember, de most azt mondom, hogy félek elmenni bárhová. Nem tudom mi lesz, nagyon sok programot szerveztünk az ünnepekre, jönnek ki barátaim, fogalmam sincs, hogy egyáltalán be merünk-e menni a városba. Nem tudom elképzelni, hogy ez milyen hosszútávú következményekkel fog járni, de amit az előbb mondtam, hogy az emberek biztonságérzete alapjaiban megrendült, ez egy borzasztó dolog.” – fogalmazott Kuthy Gizella.

Gyászba borult az internet rögtön a terrortámadást követően

Sokan szolidaritásukat a közösségi oldalakon fejezték ki. Egymás után jelentek meg a bejegyzések és kerültek fel a fényképek, amelyek a támadásra utaltak. Német nemzeti színű fényképeket osztottak meg és előkerültek a korábbi támadásokhoz hasonlóan a Pray for Berlin, vagyis az imádkozzunk Berlinért feliratú fotók is.

Gyászol a sportélet is

A gyász jeléül fekete-fehérbe borult a berlini Herta labdarugócsapat hivatalos twitter-oldala is. A német bajnokság keddi és szerdai mérközései gyásszünettel kezdődnek majd, a játékosok pedig fekete karszalaggal lépnek pályára.

MTI