Az olaszok szerint a házaspároknak nem kell többé egymásnak hűséget esküdniük egymásnak. 
A parlament az erre vonatkozó törvényjavaslatról a napokban tart szavazást. 

Az olasz képviselők ugyanis azt tervezik, hogy módosítják a polgári törvénykönyv 143-as paragrafusát. Így a hűség kikerül a házassági szerződés alól. A javaslatot támogatók szerint "az ígéret arra, hogy nem csaljuk meg a másikat "a házasság, a család és a házas felek jogainak és kötelességeinek egy divatjamúlt, korszerűtlen felfogása."
A javaslat benyújtója Laura Cantini a kormányzó demokrata párt szenátora volt. A szenátor véleménye alapján a módosításokra szükség van az élettársi kapcsolatok korában, sőt ez egyértelmű jelzés a házasságon belüli szexuális szabadság megadására. 

A módosítás most a Szenátus jogi bizottsága előtt van. A bírák álláspontja az, hogy szerintük a hűséget nem csak szexuális értelemben kell venni. A házasságon belüli hűség kölcsönös tiszteletet és bizalmat is jelent, amely szintén fontos érték és az állam nem kényszerítheti ki. 
Olaszország májusban utolsóként csatlakozott a nyugat-európai államok közé, ahol engedélyezik a homoszexuális párok regisztrált élettársi kapcsolatát. Mindez azonban a katolikus egyház és a konzervatívok körében heves tiltakozást váltott ki. A törvényből azonban kivették a hűségre vonatkozó utalásokat, amellyel a homoszexuális párok között, akik ugyanúgy egyenlőséget akartak a jogok és kötelességek esetén. 

Olaszországban a hűség kérdése mindig fontos kérdés volt. Azonban egy 2014-es felmérés alapján az olasz férfiak 55, az olasz nők 33 százaléka megcsalja a partnerét. 

Forrás: 888.hu