Vasárnap hajnalban kivonultak Palmürából az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái, akik az orosz légierő “könyörtelen támadásai” miatt alig egy napig tudták tartani a Szíria középső részén fekvő történelmi várost - jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű aktivistahálózat.
“Az orosz légierő könyörtelen éjszakai csapásai miatt az IÁ arra kényszerült, hogy mindössze néhány óra után hajnalban kivonuljon a városból” – mondta el a civil szervezet igazgatója, Rami Abdel Rahman.

A dzsihadisták jelentős emberveszteségeket szenvedtek – tette hozzá.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2015 májusában foglalták el először Palmürát, ahonnan csak idén márciusban sikerült kifüstölnie őket a kormányerőknek az oroszok légi támogatásával. Az IÁ ezalatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szerepeltek.

A szélsőségesek csütörtökön újabb offenzívát indítottak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró város megszerzéséért, amelynek nagy részét szombatra el is foglalták.