Alkalmi parlamenti együttműködésről kezdett egyeztetéseket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a december 11-i választásokon győztes Szociáldemokrata Párttal (PSD) - erősítette meg Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a News.ro hírügynökségnek hétfőn.
 A magyar érdekképviselet elnöke arra reagált, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke - aki aznap a közös kormányzásról írt alá koalíciós megállapodást pártja szabadelvű szövetségével, az ALDE-val - sajtóértekezletén megemlítette, hogy parlamenti együttműködést ajánlanak az RMDSZ-nek.

"Sosem utasítottam el a párbeszédet, sem Dragnea úrral, sem mással. Volt már egy megbeszélésünk, de nem jutottunk olyan következtetésre, amit a nyilvánosság elé tárhatnánk" - idézte az RMDSZ elnökét a News.ro. A politikus hozzátette: kedden, szerdán folytatják az egyeztetést.

"Nem kormányzásról beszélünk. Ők (a PSD és ALDE) létrehoztak egy koalíciót, megvan a többségük, tehát csak alkalmi parlamenti együttműködésről van szó" - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Hétfői sajtóértekezletén Dragnea nem részletezte, milyen megállapodást ajánlanak az RMDSZ-nek, csak annyit mondott: ha sikerült megegyezniük, írásba foglalják a megállapodás részleteit.

Klaus Iohannis államfő keddre hívta össze a december 11-én megválasztott új román parlament alakuló ülését, szerdára és csütörtökre pedig kormányalakítási konzultációra hívta a parlamenti pártokat törvényhozási súlyuk sorrendjében.

Írásba foglalt koalíciós egyezményekre hivatkozva a PSD és ALDE együtt akar az államfőhöz menni egyeztetésre, ahol közösen készülnek javaslatot tenni egy kormányfőjelölt személyére, akinek a nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A PSD-nek 221, az ALDE-nak 29, az RMDSZ-nek 30 törvényhozója van a 465 tagú kétkamarás parlamentben. A kormány beiktatásához és a sarkalatos törvények elfogadásához minősített többségre, vagyis 233 szavazatra van szükség.

A szociáldemokraták koalíciós megállapodást kötöttek a liberális ALDE-val

A közös kormányzásról írt alá koalíciós megállapodást hétfőn a romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE). Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu az ALDE társelnöke a megállapodás aláírását követően elmondták: a koalíció közös kormányfő-jelöltjére a PSD tesz javaslatot, és - bár Klaus Iohannis külön-külön hívta őket egyeztetni - közösen akarnak megjelenni az államfő által szerdára meghirdetett kormányalakítási konzultáción.

A négy évre szóló szerződés szerint a koalíciós pártok parlamenti súlyuk arányában vesznek részt a leendő kormányban.