A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn letette a hivatali esküt Paolo Gentiloni és balközép kormánya, miután a nemek győzelmével záruló, december 4-i, alkotmányos reformokról szóló népszavazás után lemondott Matteo Renzi miniszterelnök. 
Mandák Fanni szerint az új kabinetben nincsenek lényeges változások a Renzi-kormányhoz képest: a 18 tagú kabinetnek mindössze öt új tagja van, és lényegében az összetétele a pártok szempontjából is ugyanaz. Amiben mégis változás várható, az az, hogy a kormány feladatai között prioritássá válik a választási törvény harmonizációja - emelte ki. 

A kormánytöbbséget vezető balközép Demokrata Párt (PD) számára nehéz lesz olyan választási törvényt alkotni, amely minden pártnak megfelel: széleskörű támogatást kell találnia a törvényhozásban a kormánypártnak, és néhány ellenzéki párt már jelezte is, hogy kész tárgyalni arról - ismertette a szakértő. 

Hozzátette: az, hogy a PD-n belül milyen változásokat okoz az erőviszonyokban Renzi hátralépése, a párt előrehozott tavaszi kongresszusán fog eldőlni, és ez nagymértékben rányomja majd a bélyegét az új kormány sikerességére. 

MTI