Líbiában virágzik az embercsempészet, mert egyre több migránst juttatnak át a Földközi-tengeren. 
Kadhafi bukása után az ország a migránsok tranzitközpontja lett. A hatóságok szerint az EU politikája is ösztönzi a migránsokat arra, hogy útra keljenek a Földközi-tengeren át Európába. – számolt be róla az Euronews.

Líbiának 2 ezer kilométer hosszú tengeri partszakasza van. Ezért a migránsok számára nagyon kedvelt hely, mert a tengeren át eljuthatnak Európába. 

A hivatalos adatok alapján Líbiában 300 ezer illegális bevándorló él, akik mind át akarnak kelni a Földközi-tengeren.
A líbiai parti őrség Tripoliért és körzetért felelős egységének csak 6 hajója van a 120 kilométeres szakasz felügyeletére. Azonban még ezek a hajók sem képesek ellátni a feladatukat. Ezen felül a líbiaiak szerint a Földközi-tengeren lévő európai hajók csak súlyosbították a helyzetet, mivel felbátorítják a migránsokat, hogy keljenek át a tengeren.
  
"Azelőtt 200 vagy 400 tengeri mérföldet kellett megtenniük. Most viszont néhány mérföld után célba érhetnek. Amint elhagyják a líbiai felségvizeket, rögtön beleütköznek a Szófia hadművelet hajóiba. Azok már várnak rájuk, és tovább viszik őket az európai partokhoz" -közölte a parti őrség parancsnoka .

Az embercsempészek a csónakokba ezért még több embert zsúfolnak össze, hiszen a migránsoknak csak rövid utat kell megtenniük. Sőt ha szerencsések, akkor az EU hajói mentik ki őket. 
Az üzlet annyira beindult, hogy már külön az embercsempészethez gyártják a csónakokat. 

Az embercsempészek pedig minden eddiginél sikeresebb évet zárnak. Egy átkelés 16 ezer eurót hoz gumicsónakkal, halászhajóval pedig akár 100 ezer euróhoz is juthatnak. 

"A Szófia hadművelet megkönnyítette az embercsempészek dolgát. Azelőtt 20, 24 óra kellett az átkeléshez. Most viszont? Legfeljebb 4 óra kell nekik, hogy célba érjenek" – mondta el egy őrizetbe vett embercsempész. 

A kialakult helyzetért a hatóságok szerint a nemzetközi közösség a hibás. Ezt azzal indokolják, hogy Európának az a rejtett célja, hogy Líbiából szürke zónát alakítson ki és ott összegyűjtse az illegális migránsokat és líbiai állampolgárságot adhasson nekik. Szerintük "ebből nem lesz semmi, mert a líbiai nép ezt sohasem tűrné el."
Tripoliban lévő egyik egyik körforgalom amiatt lett hírhedt, hogy ott próbálnak alkalmi munkához jutni a migránsok. A munkavállalók pedig sokszor nem fizetik ki őket.
"...dolgoztatnak, de nem fizetnek ki; a munka végén egyszerűen elzavarnak. Szemétség! Miért nem segít rajtunk az ENSZ?" – mondja egyikük panaszosan 
A Líbiában lévő migránsoknak egy célja van, az, hogy elérjék Európát és most úgy látszik az EU általi Szófia hadművelet ebben csak ösztönzi őket. 

"Itt vagyunk, készen állunk az útra. Hogy átkeljünk Olaszországba." – mondta egy másik munkára váró menekült.

Líbia szerint az Európai Unió, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, a Frontex és az ENSZ nem tartja be a megkötött megállapodásokat. Líbiának több pénzügyi, logisztikai és technikai támogatásra lenne szüksége, hogy a mostani helyzetet fenn tudja tartani. 

Forrás: 888.hu