Hiába beszél Obama a veszélyzónákból érkező migránsok alapos átvilágításáról és nyomon követéséről, ha még egy egyszerű ujjlenyomatot sem vettek több száz embertől. Botránnyal telnek az elnök utolsó hetei.
Mivel az ellenőrizetlen migránsáramlás nemzetbiztonsági kockázatot jelent a tranzit- és a célország számára is, a legtöbb államfő megígérte, hogy a letelepedni kívánó migránsokat előbb alaposan átvilágítják, mielőtt engedélyt kapnának. Obama is ezt ígérte, de  a jelek szerint nem mindig tartotta be - írja a Breitbart.

A Washington Times jelentést készített a hiányosságokról: legalább 175 külföldi születésű ember az utóbbi években úgy kapott amerikai állampolgárságot, hogy az FBI nem ellenőrizte őket. Ezek közül a migránsok közül sokan olyan országból indultak, amely közismerten a terroristák melegágya. A hatóságok azonban nem foglalkoztak azzal, hogy ezek az emberek jelentenek-e terrorfenyegetést, vagy esetleg bűnözői múltjuk van-e, enélkül is megkapták a letelepedési engedélyt. A hibák miatt kitört a botrány, november végére pedig a kormány kénytelen volt leállítani a honosítási folyamatokat.

Elemzők szerint valószínűleg a túl nagy nyomás miatt nem ellenőriztek mindenkit. A letelepedési engedélyért és a honosításért ugyanis elektronikusan kell jelentkezni, a migránsválság kezdete óta viszont az igénylők száma megsokszorozódott – a rendszer pedig a túlterheltséggel nem tudott megküzdeni. Így sokak nem hagynak „digitális ujjlenyomatot”, enélkül pedig később kitelepíteni sem lehet őket.

Az Obama-adminisztráció 1811 esetben azért nem tudott deportálni olyan migránsokat, akik terrorizmushoz köthető országból érkeztek, vagy más módon jelentettek fenyegetést a nemzetbiztonságra, mert semmilyen átvilágítási anyagot nem értek el velük kapcsolatban. Az Associated Press jelentése szerint azonban még tragikusabb a helyzet: legalább 315 ezer migráns érkezett úgy az országba, hogy még ujjlenyomatot sem vettek tőlük!

Eközben az Egyesült Államokban extrém magas a bevándorlás szintje: jelenleg közel 43 millió külföldön született ember él tartósabban az országban. És valószínűleg sokan egyetlen ellenőrzésen sem estek át…