Egyszerűbben dönthet Brüsszel a vízummentesség ideiglenes felfüggesztéséről.
Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament képviselőinek sikerült megállapodniuk arról, hogy a jövőben egyszerűbben fel lehessen függeszteni a vízummentességet, így továbbléphet az ukrán és a grúz vízumliberalizáció kérdése - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Nem lesz nehéz

A vízummentesség ideiglenes felfüggesztése a jövőben az Európai Bizottság vagy a tagállamok egyszerű többségének kezdeményezésére megkezdődhet majd, az Európai Parlament bevonása nélkül. A módosítást még az EP plénumának és a miniszterek tanácsának is formálisan jóvá kell hagynia.

A "vészféket" például akkor lehet majd behúzni, ha valamelyik országból megnő a migrációs nyomás, vagy tömegessé válik az a jelenség, hogy az onnan érkezők tovább maradnak, mint ameddig vízumuk érvényes. Emellett az is ok lehet a felfüggesztésre, ha egy ország nem fogadja vissza az onnan érkező migránsokat.

Visszaállítható a vízumkötelezettség egy harmadik országgal szemben akkor is, ha állampolgárai miatt fennáll a közrend megzavarásának veszélye, vagy jelenlétük veszélyezteti a belső biztonságot. A vízumkötelezettség újbóli, ideiglenes bevezetése estén az Európai Bizottság azonnal tárgyalásokat kezd az adott országgal, hogy az átmeneti helyzetet mielőbbi meg is szüntethessék.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a megegyezést követően úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás kiegyensúlyozott, valamint fontos az uniós vízumpolitika hitelességének és hatékonyságának szempontjából.