A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE alkotta koalíció jelöltjei lettek a román képviselőház és szenátus elnökei Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu személyében, miután egyedüli jelöltként választották meg őket a tisztségekbe. A sajátos román törvényhozás. Vajon létezik olyan állam a bolygón ahol két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek valakit év közepén és pár hónapra rá a törvényhozás élére áll? Ugyanis Dragneat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság jogerősen 2016 májusában, a 2012-es – az akkori államfő leváltásáról kiírt – népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.
Liviu Dragnea a képviselőház elnöke

Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét a román képviselőház elnökévé választották. Megszerezte a jelen levő törvényhozók többségének támogatását: 216-an voksoltak mellette, 101-en ellene. Dragnea azt követően fogadta el a házelnöki tisztséget, hogy egy jogszabály előírásai miatt nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget, ugyanis felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben.

Megválasztása utáni első beszédében Dragnea leszögezte, a parlamentnek a következő négy évben nem szabad ismét elodáznia az alkotmány reformját. Úgy vélte, a törvényhozásnak rendet kell teremtenie a törvények között, ugyanis a jogrendszer sok esetben átláthatatlan. Kiemelte a parlament alárendeltségébe tartozó intézmények fölötti ellenőrzés szigorításának fontosságát, ugyanis Dragnea szerint a törvényhozói testület jelenleg csak "mímeli" ezt az ellenőrzést.

A frusztrált Dragnea

Dragnea nem rég elhangzott interjúban kikelt magából,  nem érti, hogy miért viselkedik vele szembe az ellenzék ellenségesen, még a képviselői mandátumától is megfosztanák. - írja az adevarul.ro. Számára érthetetlen az a tény, ami minden normálisan gondolkodó ember számára helyénvaló, hogy akit elítélt a bíróság valamilyen törvény sértésért az ne akarjon törvényt alkotni. Azért oly nagyon nem kell csodálkozni hisz '89 előtt az apró cseprő korrupciós ténykedés  bevett szokás volt. kisebb nagyobb lopás már már társadalmilag elfogadott szokás volt. Az a hír járta, hogy az államtól lopni lehet, mert annyit vesz el az emberektől, hogy amit eltulajdonítanak az csupán "csepp a tengerbe". Ha már nagy többségben azok az emberek választották meg akik '89 előtt civilizálódtak, a vezetőjük kell hasonlítson hozzájuk, nem lóghat ki a sorból. Esetleg oda is eljuthatunk, hogy a kisebb korrupciós ügyért kapott ítélet erény lesz.

Calin Popescu Tariceanu a szenátus házelnöke

A szenátusban is meglepetés nélkül zajlott le a házelnökválasztás. A tisztség várományosa Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE társelnöke volt, aki 2014 márciusa óta tölti be a funkciót. A december 11-i parlamenti választások után a két párt között megkötött koalíciós egyezség értelmében jelölték ismét Tariceanut a posztra. A liberális politikus - aki 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt - 87 támogató voksot kapott, 40-en szavaztak ellene.

Tariceanu a parlament hitelének visszaállítását nevezte a legfontosabbnak. Kijelentette: a törvényhozásnak nem szabad félnie az alárendeltségébe tartozó hatóságok ellenőrzésétől, és ismét erős intézménnyé kell válnia. Tariceanu szerint a parlament jelenleg "ellenőrzött intézmény, amelynek csak dekoratív szerepe van".

Dragnea szerint  rendet kell teremtenie a törvények között, ugyanis a jogrendszer sok esetben átláthatatlan.

Tariceanu szerint a parlament jelenleg "ellenőrzött intézmény, amelynek csak dekoratív szerepe van". Mindketten eddig hol voltak, nem ott ültek a törvényhozásban? Nevetséges, hirtelen megvilágosodtak. Az eltelt években egyszer sem mentek szembe a törvényhozókkal, hogy a törvények Romániában nem egyértelműek. A kormányhatározatokat törvénykezési szintre emelték, sokszor ez köszönő viszonyban sincsen az alkotmánnyal. Pont ők szeretnék megreformálni akik alakították olyanra amilyen. Egyszerűen populista kijelentések, azt mondanak amit hallani akarnak az emberek. Ők pedig folytatják a kisded játékaikat.