A technokrata kormány a miniszer elnöki székre aspiráló Liviu Dragnea kérését, hogy halasszák el az adócsökkentést félredobta.  így január 1-jétől újabb adócsökkentések léphetnek hatályba. Nem biztos, hogy decemberben beiktatják a kormányt. A szocialisták nem szereztek abszolút többséget.
A bukaresti szakértői kabinet csütörtökön tartotta utolsó ülését teljes jogkörrel, jövő héttől ugyanis csak ügyvivői mandátummal rendelkezik az új kabinet beiktatásáig. Romániában vasárnap tartottak parlamenti választásokat. 

Anca Dragu pénzügyminiszter elmondta, nem módosították az adótörvény rendelkezéseit, ami azt jelenti, hogy a január 1-jétől hatályba lépő újabb adócsökkentéseket nem halasztották el. Így például az általános forgalmi adó egy százalékponttal, 19 százalékra csökkenhet. 

A hét elején a választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kérte Dacian Ciolos miniszterelnöktől több adócsökkentő intézkedés halasztását. Dragnea arra hivatkozva kérte például az egy százalékpontos áfacsökkentés halasztását, hogy a PSD 2018-tól 2 százalékponttal, 18 százalékra akarja mérsékelni ezt az adónemet.

Még nincsen miniszter elnök jelölt

Jelenleg nem világos, hogy az új kormányt sikerül-e még az idén beiktatni, a PSD ugyanis nem javasolt miniszterelnök-jelöltet. Dragnea egy csütörtök este tartott sajtótájékoztatón leszögezte, függetlenül attól, hogy mit tett eddig a jelenlegi kormány, ők saját gazdaságpolitikájukat vezetik be kormányzásuk során. Arra viszont nem tért ki, hogy konkrétan az áfacsökkentést szándékukban áll-e halasztani. 

Romániában a gazdasági válság miatt 2010-ben emelték 19 százalékról 24 százalékra az áfát, amelyet idén januárban csökkentettek 20 százalékra.

A jelenleg hatályos adótörvény az áfacsökkenés mellett eltörli 2017. január 1-jétől az üzemanyag 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adóját, valamint az ipari létesítményekre kivetett, oszlopadónak nevezett különadót.

A kormány csütörtöki ülésén arról is döntött, hogy január 1-jétől 5,25 százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában.

Visszaosztásból sem szerzett abszolút többséget a román parlamentben a vasárnapi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD), így nagy valószínűséggel koalíciós kormány alakul majd Bukarestben.

A központi választási bizottság (BEC) csütörtökön ismertette a szavazatszámlálás végeredményét és a mandátumok elosztását.

A PSD 154 képviselői és 67 szenátori mandátumot szerzett. A 136 tagú szenátusban így további két voksra, a 329 tagú képviselőházban pedig 11 voksra van még szükségük az abszolút többséghez.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi csoportja - amelyben a Magyar Polgári Párt (MPP) két tagja is helyet kapott - 21 tagú lesz, az RMDSZ szenátusi frakciója 9 tagú lesz.